torsdag 19 februari 2009

”President Bush farfar stal vår hövding!”Den 17 februari 1909 slocknar en indian i fyllan och villan i en snödriva. Efter den tradiga sömnen får han lunginflammation och avlider efter en tid.
Det skulle visa sig vara ”Han som gäspar”, hövdingen för Chiricahuaapacherna, mera känd under namnet Geronimo (1829-1909).
Ja, hövdingen blev t o m så berömd att Hollywood har producerat den ena filmen efter den andra om honom.
Efter hans död ville emellertid myndigheterna ha ett ord med i lagen. Den vite mannen vägrade bli besegrad av den struligaste av alla indianhövdingar. Även när Geronimo var död borde han veta hut.
Vad som sedan inträffade är rätt så oklart. Hövdingens kropp begravdes i alla fall i Fort Sill, Oklahoma.
Tio år senare kommer Prescott Bush (1895-1872) in i bilden. Han var då en ung politiker på uppåtgående, dessutom far till den första president Bush och farfar till den senaste presidenten i släkten, George W Bush.
I dag anklagas han för att ha lett en grupp som transporterat bort hövdingens ben och skalle till New Haven och Yale University.
På 100-års dagen, alltså i tisdags, av Geronimos trista död, lämnade 20 släktingar till apachhövdingen in en stämning till US District Court i District of Columbia.
I stämningen kräver man att hövdingens ben och skalle lämnas tillbaka till indianerna. Man begäran också skadestånd för alla år av lidande utan gubbens ben och skalle.
-Vår hövding är fortfarande fängslad av den vite mannen, hävdar ett barnbarnsbarn till den store hövdingen i ett uttalande till Yale Daily News och pekar ut farfar Bush som ansvarig för stölden.
Hur det här dramat slutar vet i dag ingen. En sak är då säker. Senator Prescott Bush som sitter tillsammans med hövdingen och benknotorna i vinjettbilden, hade aldrig kunnat drömma om att hamna i en Blogg på andra sidan det stora vattnet.
Jag tror Geronimo själv av pur nervositet, skulle ha tänt fredspipan och rökt några stopp Tiger Brand.
Ugh! Ugh!
FOTNOT: Geronimo, egentligen Goyathlay eller Goklayeh . På svenska "Han som gäspar".

Inga kommentarer: