fredag 6 februari 2009

VI TESTADE PENSIONÄRSMATEN!

Vi svenskar har alltid varit duktiga på att skälla över SJ, sjukvården, posten, Försäkringskassan, skolan och maten till pensionärerna.
På 60-talet placerades en seglivad vandringssägen ut: pensionärer med tom börs väljer kattmat. I dag är kattmaten dyrare än fläskfärs. Lögnen rullar trots det vidare.
Är då maten till våra gamla så ruggig som det sägs?
Jag har sedan en tid tillbaka kommit i kontakt med maten som körs hem till Lommas pensionärer. Varje måndag laddar Samhall deras kylskåp med rejäl husmanskost som ska räcka veckan ut.
Vid middags tid kommer Hemtjänsten. Pickar ett hål i plasten, in i mikron några minuter och ”Bon apetit”!
Vi testade maten, både varmrätter och desserter.
Faktum är att det smakade riktigt bra. Med tanke på att de flesta har olika smaklökar, så man får själv både peppra och salta om man känner för det.
Desserterna lider annars av svår socker-och gräddbrist. Andra sidan så kan man själv vräka på denna syndiga vara.
Vissa kombinationer är besynnerliga. Vad sägs om chokladcremè med ananas? Smaklökarna frontalkrockar. Apelsinsåsen till chokladkakan smakade ingen apelsin. Smakade faktiskt ingenting alls. Gourmetgommen suckade av längtan efter något annat.
Men i det stora hela så får den hemkörda maten till pensionärerna i Lomma godkänt- en klar överraskning.
Fast det bästa är trots allt att laga sin mat själv. När ålderdomen slår till får väl det här duga. Inte ens grannens katt äter bättre.
FOTNOT: Vinjettbilden är en illustration. Gubben Isak och Stödekepsen är Stig Nahlboms skapelse. Kepsen är original. Den köpte jag i Stöde 1969. Vi återkommer till denna raritet en annan gång.

Inga kommentarer: