söndag 23 september 2012

Memoarer: ”När jag förvandlade Olof Palme till pryo-elev”!

Titta på den här unika bilden av Olof Palme som min fotograf Gösta Axelsson tog för många år sedan. Det var t o m långt före pryo omvandlats till prao-elev. Men först en bakgrund. Jag träffade Olof Palme första gången i början av 1970-talet. Han tämligen färsk som statsminister och jag färskt som journalist. Jag presenterade mig, Calle Rockbäck , reporter på Arbetet. Olof sa Olof och så tog vi i hand och log mot varandra. Ett fast handslag. Jag ställde nervöst mina taffliga frågor. Inget märkligt med det. Ett kort möte.
Sedan gick det drygt ett år innan vi träffades igen. ”Calle Rockbäck från Arbetet, ser jag. Hej”, sa Olof Palme. Jag blev paff. Hur kunde landets statsminister komma ihåg mitt namn? ”Jag har lätt för mig att minnas namn”, svarade Olof och log. Det slutade med att vi drack kaffe tillsammans på Folkets Hus i Uddevalla, Bohuslän. En svansande lokal partipamp fungerade som servitör. Vi pratade mest om alldagliga företeelser. Skit, med andra ord. Men vi fann varandra. Egendomligt. Förunderligt. Jag och landets statsminister.
Jag hade plötsligt fått en direktlinje in till Olof Palme på regeringskansliet i Stockholm. Om han inte var på resa eller satt i möte svarade han själv direkt. Ofta ringde han efteråt upp mig. ”Hej Calle”. Han var hur tillmötesgående som helst. På den tiden var det inget konstigt alls. Den reporter som i dag ringer till regeringskansliet, kan se sig i stjärnorna om att få prata med statsminister Fredrik Reinfeldt. Nya tider. Moderna tider. Allt för många vakthundar som måste passeras.
Nu till artikeln med Olof Palme som pryo-elev på Abbas nya konservfabrik i Uddevalla, en ruggig novemberdag 1974. Olof Palme kom på arbetsplatsbesök i Bohuslän, nästan direkt från statsbesök i Frankrike, Västtyskland och ett uppmärksammat möte med Arafat i Alger. Jag hade med mig en pryo-elev i släptåget. Då fick jag idén. Ville Olof Palme sätta på sig elevens pryo märke? ”Visst, ta hit det”, sa han och så skrattade vi gott. Därför kunde jag köra ut en fräck vinkling i Arbetet som uppskattades mycket. En annan gång kanske jag berättar om när jag avslöjade att Olof Palme utsatts för ett tidigt hot, rent utav det första kända. Den gången drack vi kaffe på Folkets Hus i Dals Ed, norra Dalsland, men då var även SÄPO med vid kaffebordet. Se där, ett annat udda minne i memoarboken.
BO GRATIS I LOMMA! Det är CA-fastigheter som i dag i en annons i Sydsvenskan, går ut med det generösa erbjudandet. Allt fritt under ett års tid. Det gäller det nybyggda Brohusen i hamnen. Problemet är att det ligger några hundra meter från stranden. Då får man vara generös om man ska få köpare.
Skicka en kommentar