tisdag 28 september 2010

Så här ser den ut. Årets julklappsbok som drar ner byxorna på kungen!

Den 4 november släpps boken som drar ner byxorna på den svenska monarken. Projektet har varit ytters hemligt. Tacka tusan för det. Uppdraget som skrivarteamet fick av förlaget Lind & Co, var minst sagt känsligt. Det löd på ett ungefär:
-Skriv en bok om Carl XVI Gustaf som inte är skriven. Skriv sanningen om hans liv.
Efter två och ett halvt år av gedigen grävande journalistik, är nu boken på väg ut till allmänheten. Då ska ni veta att det inte är några vanliga ”Kungareportrar” som kastade sig in i det minst sagt svåra arbetet.
Thomas Sjöberg är en driven journalist med flera uppmärksammade bokprojekt bakom sig, inte minst väckte boken om Kamprad stor uppmärksamhet.
Deanne Rauscher bok om Geijeraffären som kom ut 2004 fick ett stort genomslag.
Tove Meyer är en driven researcher. Slår man samman Rauscher/Meyer närmar man sig verklighetens Lisbeth Salander.

De har nu vänt på precis alla stenar som finns att vända på. Deanne Rauscher har haft som huvuduppgift att kartlägga de okända sidorna av kungens privatliv.
Till tidskriften Filter säger Thomas Sjöberg:
-Hon har tagit sig längre än någon annan människa skulle klara av.
Ingen ska tro att det varit ett lätt arbete. Marken som författarteamet trampat på är minerad.
Det finns, enligt Filter, fem cirklar kring kungen.
I den yttersta hittar vi städerskor, gamla skolkamrater osv. I nästa steg finner vi livvakter och adjutanter och sedan vidare till kompisar. Cirkeln närmast, nästan, monarken består av det s k ”järngänget”. Och närmast närmast kungen finner vi ”De tre musketörerna”. Här råder absolut tystnad om kungens handel och vandel, festande osv.
Det här är alltså ingen fjäskande bok om kungen. Den motvillige monarken som boken heter, alltså Carl XVI Gustaf, har avböjt att ställa upp.
-Man vet att han aldrig hade kommenterat våra uppgifter. Han hade rest sig upp och lämnat rummet efter fem minuter, säger Thomas Sjöberg till tidskriften Filter.
Räkna med bokhetta i julhandeln.
Om nu inte hovet lyckas stoppa boken. Det finns krafter som jobbar på det.

Skicka en kommentar