tisdag 28 november 2023

Minnesord: Populäraste sommarprataren Bengt Einar ”Sotarn” Johansson är död-så minns jag min vän

 


För snart 40 år sedan lärde vi känna varandra. Sotarn kom till festen mitt i Västgöta skogen på en knallert (dansk moppe). Sedan blev inget sig likt. 
Sotarn drog igång kalaset och höll låda för sju. Otroligt roliga historier haglade. Många väldigt mustiga. Festdeltagarna hos bloggens äventyrare, Rolle af Trollhättans på hans 40-års kalas skrattade sig genom natten lång. 
Det var vansinnigt kul. 
Det var så jag lärde känna Sotarn. 
En annan gång ringde han mig. Undrade om jag kunde fixa fram ett gammalt piano. Han hade träffat en skön dam, bosatt i Malmö. Nu skulle han flytta ner till staden. Det skulle firas på Sotarens eget vis. 
Pianot skulle släppas från 20 meters höjd ner i backen. Så blev det också. 
Kling-Klang! 
Kaffeved.
Jag skrev om det märkliga pianosläppet i Kvällsposten. Det var sådan han var. Alltid litet eller mycket mer än alla andra. Så här skrev veckopressen om honom efter sommarpratet i Sveriges Radio:  
Bengt Einar ”Sotarn” Johansson valdes av lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2022. Som ung pojke var han med om en olycka. Senare blev han entreprenör i turistbranschen och kommentator av bland annat traktorpulling, volleyboll och forspaddling. 
”Jag blev idiotförklarad som 6-åring och skulle suttit på dårhus nu, lobotomerad och galen, om jag nu ens hade levat. När jag var liten ansåg barnläkare att jag var dömd till evig vård.” 
Så var han också först i Sverige med att börja tillverka badtunnor. I Vännäs utanför Umeå. 
Till slut rullade långtradarna fullpackade med badtunnor ut över Europa. 
Succé var ordet. 
För en tid sedan dog Bengt Einar ”Sotarn” Johansson, 68 år gammal. 
Livet blev plötsligt mindre kul. 
Vila i frid, Broder!

 
FOTNOT: Sotarns badtunnor finns på Facebook.

1 kommentar:

Anonym sa...

Beklagar sorgen. Jag har dock en annan fråga, du verkar känns Josefin Larsson väldigt väl. Vet du vart hon jobbar idag? Jag är tillbaka hos kiropraktor Laurins efter flera år utan problem. Men Josefin är inte kvar. Jag saknar henne. Hon gjorde underverk på/med mig. Jag har försökt googla men hittar inget. Du får gärna maila mig ett svar på Kim.malmborg@gmail.com om du har ngt vill säga. Varma hälsningar Kim