torsdag 30 november 2023

Folkomröstning i Lomma kommer för sent-fem över tolv

 

Jag har sett det komma och gå under alla mina mer än 50 år som journalist. När läget blir skarpt. Allt är klubbat och klart. Politiskt förankrat. 
Då vaknar medborgarna.
Folkomröstning.
Då är klockan fem över tolv. 
För sent mina vänner. För ta strid om de planerade jättebyggnaderna i Lomma: ett nytt kommunhus samt en storstilad gymnasieskola. 
Redan 2016-2017 skrev jag på bloggen om de framtida byggplanerna i centrala Lomma. Veidekke är en av Skandinaviens ledande bygg-och anläggningsföretag. Jag kunde t o m publicera Veidekkes ritningar för projektet. Varnade också för att vi boende på Höjeågatan riskerade bli instängda under byggtiden. 
Ingen människa reagerade. 
Tyst som i graven. 
Åren gick. 
En dag presenterades ett omstöpt förslag till ett nytt kommunhus samt en gymnasieskola. Ställdes t o m ut till allmän beskådan. Höjeågatans framtid höjd i dunkel. Det var fortfarande tyst som i graven. Den borgerliga maffiga majoriteten körde raskt igenom ärendet. 
Socialdemokraterna pep. 
Inget mer. 
I höstas började så det gamla kommunhuset tömmas på inventarier. De kommunala myndigheterna spreds ut som rör för vinden i kommunen. 
Om drygt en månad rullar maskinerna in och river hela skiten. Då vaknar några kommuninvånare och drar igång en folkomröstning. 
Herre Gud! 
Det är alldeles för sent. 
Klockan är fem över tolv. 
Det är alldeles, alldeles för sent. Det är kört, mina vänner. Trist men sant. Jag landar i Albert Engströms underbara valaffisch inför rusdrycksförbudet 1922. Den var i alla fall kul. 
FOTNOT: Vinjettbilden är från Sydsvenskan i veckan. Den utmärkte reportern Mats Amnell bjuder på konstgjord andning.

 

Inga kommentarer: