fredag 18 november 2022

Larmartikel för 50 år sedan: Färg-TV förstör vår syn

 

Idag kan vi skratta åt alla tokigheter som bubblade upp, när färg-TV gjorde sitt intåg i det svenska folkhemmet för mer än 50 år sedan. 
Färgen hängde inte med i rutan. Dessutom var färgen för skarp för ögat. Svart-vitt tusen gånger bättre. 
Det var ingen hejd på alla tokigheter. Mitt minne är nämligen intakt. 
Frågan är om inte den norska konst-och kulturprofilen, Håkon Stenstadvold(1912-1977), slog alla tänkbara rekord. Han framträdde som en tung auktoritet som färgforskare. Själv målade han tavlor med svag färgsättning eller med svart tusch. Levde som han lärde. 
Helst i svart-vitt. 
I dag hänger Stenstadvolds verk på diverse Nationalmuseum. Norrmannen slog fast, att med tiden kanske vi inte ens ser naturens färger runt omkring oss. Det är inte det mänskliga ögat som fångar upp bestämda färger osv osv. Även färgfilm förkastades. Även de som producerar färg-TV programmen kan därför utgöra en fara för mänskligheten osv osv. 
Var jag fann artikeln som på sin tid var blodigt allvar? 
I en bananlåda i förrådet som bottenskydd. Där hör den hemma. Fast visst är det kul med en bit tokig historia från anno dazumal. Vinjettbilden på den tokiga norrmannen googlade jag fram. Det var inte bättre förr. 
Avrundar gärna med en känga åt nyhetsredaktionen på SVT. Rapport och Aktuellt pumpar gärna ut märkliga nyheter från både forskare och opinionsföretag. 
Så se upp!

 

Inga kommentarer: