torsdag 31 oktober 2013

Tomten-nu är han här!

Helt plötsligt stod han där och plirade på mig. 
Tomten. 
Trots han såg snäll ut, for det en vinterfrossa genom min kropp. 
Slutet på oktober. 
Långt kvar till jul som plötsligt inte alls kändes så långt kvar till jul. Julklappshysterin tornade upp sig som Mount Everest. 
Julgrisen stressgödas. Mosters hemlagade sylta. Mjälla revbensspjäll. Brunkål. Grönkål. Rödkål. Sill i dill. Julsnaps. Julöl. Dopp i grytan. Klappar. Julpapper. Gröt. Socker. Kanel. Malta. Saftsås. Skinka. Koka själv. Koka inte själv. Stark senap som dödar skinkan. Barnögon som tindrar. Gran som barrar. Gran som inte barrar. Tomtebloss. Lutfisk. Sås. Senap. Skånsk. Vanlig vit sås. Vitpeppar. Kryddpeppar. Nötter. Fikon. Dadlar. Hemlagade chokladbollar. Karl Bertil Jonsson. Kändis som tänder ljus. Mor som tänder ännu flera ljus. Svett. Barn som gråter. Barn som skrattar. Barn som bajsar på sig. Mitt i Kalle Anka. Julglögg. Bjällerklang. Hosianna, Davids son. 
Allt det här kom över mig. 
Jag stirrade tillbaka på Tomten. 
”Gå och göm dig”, tänkte jag, men sa det inte högt. Man har väl takt och ton. 
Nu tändas tusen juleljus...snart. 
Suck!

1 kommentar:

Evas Kvarnaro sa...

Hej ditt inlägg gjorde mig glad
ja för jag skrattade hejdlöst. Helt rätt precis exakt så är det. För det har väl alltid varit så även när man själv var barn, men inte såg man julen på detta viset. Minns en äldre tant (då på den tiden) som ofta suckade
över den jobbiga julen, jag tyckt hon var jätte tråkig, gnällig och dum. Hur kan man tycka så illa om det roligaste som händer på hela året. Hmm det var inte så länge sedan, bara ca 6o år sen.
Nu är jag precis som den där tanten (fast jag är ju ingen tant) *fniss*
nej jag måste skärpa mig varje år
att inte låta som hon, för inte vill väl mina nära o kära höra nåt gnäll om julen. För barnen med familjer tycker väl fortfarande att julen är 'härlig'
tror jag.
Min enda önskan till jul är att få
LUGN o RO. Den önskan har jag hört min äldsta dotter uttala till sina barn,att få en lugn och fridfull jul.
Japp vi få se hur det blir med det

Du skriver med humor Calle det gillar jag skarpt.

Hälsn./ Eva