onsdag 13 april 2011

Anders Borg: Du glömde bort tänderna i vårbudgeten

Kära Anders!
Förr i tiden skrev man öppna brev till myndighetspersoner. Modernare tider kräver i stället en ÖPPEN BLOGG.
I dag har du sprungit som en skållad råtta. Det har varit budgetpresentation, presskonferenser till otaliga intervjuer. Och då är dagen långt i från slut.
I kväll väntar nyhetssändningarna i TV. Just nu vässar KG Bergström sin slidkniv från Jokkmokk, bara så du vet.
Jag gick in på ditt departements hemsida och borrade mig igenom vårbudgeten. Du, inte en rad om tandvården. Mina nakna tandhalsar skriar av vrede.
Om du inte visste det, så ska jag berätta en sak för dig.

Vanliga människor, alltså de flesta av oss, får plånboken rensad efter ett tandläkarbesök. Trots förra sommarens reform blir börsen tom. Olika soppor blir morgondagens föda (nja, nu tog jag allt i).
Inte nog med det. Och nu tar jag inte ens i:
Det finns ett bråddjup mellan vanlig sjukvård och tandläkarvård.
Jag vet vad jag talar om som professionell patient i mer än 30 år.
Aldrig någonsin har en läkare frågat mig om min tandstatus. Min livsuppehållande medicinering har ändå fått mina tänder att tacka för sig.
Svea Rike saknar alltså en självklar koppling mellan tandläkarstolen och sjukhusbädden. Det hemska är att ingen bryr sig. Visst, nyligen konstaterades det att man kan få hjärtinfarkt av risiga gaddar, fast vem bryr sig.
INGEN!
Jag frågade några av mina läkare, specialister hela bunten.
-Ja, säg det. Konstigt, så borde det inte vara. Här är ett allvarligt fel, lyder deras svar. Det finns ingen kontakt alls mellan oss och tandläkarna.
Anders, det är alldeles sant. Och du, jag är lång ifrån ensam. Vi är många som rantar till både vårdcentraler och sjukhus med skramlande gaddar. Fast blir behandlade för förstoppning i stället.
Jag tycker du ska ta ett grabbatag till höstbudgeten. I Sverige flyter honungen. Senast den flöt var under 1960-talet. Då sjösatte socialdemokraterna flera stora reformer. Fast sossarna glömde också bort folks tänder.
Gunnar Sträng var en burdus fan.
Anders, gör nu inte om Gunnars tabbe. Du skulle för evigt bli allas idol med en tandreform som låter oss alla behålla plånboken fet.
Hälsningar
Calle Rockbäck

Skicka en kommentar