lördag 4 maj 2024

Grönsaks-Ali i Lomma om extremhettan i Irak

Här står Lommaprofilen Ali och pekar upp mot skyn. Solen har precis tittat fram. Himlen spricker upp och blir plötsligt blå. Det är behagliga 15 grader ute. 
Vi svenskar går bananas när våren och sommaren kommer. Vi vädrar ständigt vår åsikt om vädret. Det sitter i ryggmärgen. Vädret alltså. 
Ali kommer från Kirkuk, en miljonstad i norra Irak. Nu kisar Ali förnöjt mot solen i Lomma. Det är självklart ta upp hur vädret är i Kirkuk. 
Ali är inte nödbedd. 
”Vintern är från januari till mitten av februari. Sedan kommer våren med 25 grader. ” berättar Ali och så har vi sommaren juni, juli och augusti. 
”Usch,” svarar Ali. 
Då kommer värmen med 30-40 grader. 
Värre ändå. 
Augusti. 
”Då är det hemskt. Fruktansvärt med 50-55 graders hetta, Inget fungerar, varken el eller vatten. Besvärligt med maten som ruttnar i hettan. Sandstormar. Någon AC finns inte, för det finns ingen el. Det är knappt man överlever i sådan hetta. Sedan då sandstormarna, fortsätter Ali och spricker upp i ett leende, för han växlar över till Sverige. 
”Här finns allt. Vädret behagligt. El och vatten fungerar. Maten och grönsakerna fräscha. Ja, det är helt enkelt underbart,” säger Ali och ser nöjd ut. 
I Kirkuk kommer hösten i november med 25 grader. Om man överlevt sommaren, vill säga. Törsten släcks med små vattenflaskor. För den som har pengar. 
Nej, i Sverige kan vi andas ut. Vädret är som det är. Lommaborna slipper 55 grader och sandstormar. Livsviktiga el och vatten fungerar. Maten ruttnar inte. 
Förstår att Ali är nöjd.
Då har vi inte nämn t alla inbördeskrig och alla andra krig som plågar och plågat landet Irak. Vi stoppar där.


 



 

Inga kommentarer: