tisdag 25 maj 2010

Diskbråck är som rumba i engelska parken-fast värre!

Här sitter Laszlo Halasz på Citykliniken i Lund med min ryggrad. Nåväl, det är väl inte riktigt sant. Ryggraden är ett demonstrationsobjekt av en människas ryggrad som kanske mer påminner om en sabeltandad tiger...
Laszlo är min kiropraktor. Han använder sina händer, fingrar och armbågar, när han renoverar åkommor som oftast den ordinarie sjukvården går bet på.
För min egen del konstaterade sjukvården med hjälp av magnetröntgen, att jag led av ett diskbråck. Sedan tog det stopp. Jag kastades på soptippen för krämpor som inte var dödliga.
-Visst, kan man operera, men prognoserna är inte goda. Hör av dig om fyra veckor om det inte är bättre, löd beskedet jag fick.

Jag fick tips om Laszlo av min rara svärdotter, Maria. Sedan dess har han renoverat mig otaliga gånger. Jag är oändligt tacksam för det.
Nu var det tid igen. Diskbråcket gick upp i fredags. I dag grabbade Laszlo tag i min kropp till hösäck. Det knakade och sprakade om ryggraden. Vi vet att det krävs några behandlingar, sedan är det fixat för den här gången.

Laszlo Halasz är också ett stort namn bland både idrottsmän-och kvinnor med kvaddade ryggar.
-Det är mycket vanligt. Diskbråck får 60-70 procent. Här i Lund behandlar jag många som spelar handboll. Jag har även kända fotbolls-och hockeyspelare som patienter, berättar Laszlo.
Jag ställer frågan hur tex en målvakt på elitnivå kan lira med ett diskbråck. Svaret är att de är yngre, elittränade och många har en järnvilja. Plus att diskbråcket kanske sitter på ett lindrigare ställe.
-Ingen är alltså en hösäck, svarar jag och tänker på alla de olympiska guldmedaljer jag missat.
-De flesta människor är som du, säger Laszlo Halasz och skrattar.
Det kändes förhoppningsfullt.
Tack Laszlo.
Vi syns på torsdag morgon.
Då är jag säkert en fräschare hösäck.


2 kommentarer:

in-knit sa...

Hejsan Calle!
Jag går också till Laszlo och hittade din blogg när jag googlade efter något om honom, eftersom jag rekommenderade en kompis till mig att gå dit! Han är verkligen duktig!
Hoppas du mår bättre nu!
Bloggkramar från Ingrid

Innas sa...

Hej!

Mitt namn är Innas Forsal och jag läser sista året vid naturvetenskapligalinjen vid Bladins Gymnasium. Jag kommer detta år skriva ett projekt om diskbråck och undrar ifall jag kan intervjua dig.
Om du är intresserad kan du kontakta mig via e-mail:
innas_ifk@hotmail.com