lördag 12 december 2009

Nu drömmer våra grisar om Elin

Våra grisar är inne i en hektisk period: man ska bli julskinkor, fått en pandemi uppkallad efter sig och så går det svinaktigt till i djurstallarna.
Då dyker drömmen om Elin upp, ni vet den där populära låten som Tommy Körberg fick en hit med. Nu är det grisarnas tur att drömma.
Elin Rolandsdotter, 26 år, från Trollhättan har nämligen genomfört Svea Rikes första forskningsarbete om bogsår på suggor, riskfaktorer och hur de kan förebyggas. Det blev hennes examensarbete till husdjursagronom på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Elins forskningsarbete har väckt stor uppmärksamhet. Det visade sig att bogsår inte minst rent livsmedelshygieniskt är viktigt att komma till rätta med. Det här har tidigare varit ett tämligt okänt fenomen i Sverige.
Det medförde också att hon omedelbart fick arbete på Svensk Sigill som är ett kvalitetsmärke för vår mat.

Jag har känt Elin sedan hon var barn. Bilderna till vinjetten tog jag i Kina. Vi var där tillsammans, märkligt nog, alldeles före Grisens År.
En mer vänlig och mjuk kvinna är svår att finna. Jag kunde aldrig drömma om, att Elin med en vildsint kinesisk drakes kraft, skulle bli den som kan bli räddningen för våra grisars framtida omvårdnad.
Vi har bara sett början av Elin Rolandsdotters arbete för en bättre djurhållning i stallarna.
Det ska vi konsumenter vara glada över. Drömmen om Elin kan bli sann, inte bara för våra grisar.
Elin Rolandsdotters examensarbete kan ni läsa om HÄR!

Nu ska vi lyssna på "Drömmen om Elin". Nej, inte med Tommy Körberg utan ursprungsversionen med Calle Jularbo. Jo, det var han som skrev låten.
Märk väl. Calle Jularbo använde aldrig sina tummar när han spelade.

Inga kommentarer: