tisdag 24 november 2015

Bengt Rippe-saltaste professorn som håller Rockbäck vid liv

Det här är Bengt Rippe. 
Han är professor i njurmedicin vid Universitetssjukhuset i Lund. Det är alltså doktor Rippe som ser till så Rockbäcks ömtåliga kropp som består av syre, kol, väte, kväve fosfor och kalium hålls vid liv. Själva grundstenarna för just ett liv. 
Dessutom viktigt då cancern plockade bort Rockbäcks högra njure i slutet av 1990-talet. Med andra ord, så kan professor Bengt Rippe vara en avgörande faktor angående Calle Rockbäcks BLOGG liv och leverne i framtiden, så det så.  (texten fortsätter efter bilden)
Förtjusningen över professorn är alltså påtaglig: han ger patienten tid. Är ytterst omsorgsfull. Provtagningen omfattande. Noggrann som Rockbäck vore en kärnreaktor. Det enda som är klurigt är blodtrycket. 
Här har det pågått en kamp i 33 år. Mången läkare har passerat revy. Slitet sitt hår i förtvivlan. Trots medicinering blir det aldrig någon riktig ordning på det. Det gäller hålla daglig koll på, ”Det galna blodtrycket”. Annars får blodtrycket spel. 
Till slut så var det det där med saltaste professorn. 
För en del år sedan slog professor Bengt Rippe fast: 
"För de allra flesta är salt ofarligt." 
Det blev naturligtvis uppmärksammat. Fattas bara. En liten stund, i alla fall. Trots det lever myten om saltets farlighet för människan kvar. 
Har du gett upp, Bengt Rippe?
Skicka en kommentar