måndag 28 mars 2011

BLOGGENS ELEFANTNYHET: Ingen Jumbo-sommar i Lomma!


Cirkus Maximum rullar i gång årets cirkussäsong på onsdag. För första gången någonsin blir det en cirkus helt utan elefanter. Viva Maximum som årets upplaga heter, blir alltså 18 ton lättare i år.
Inför förra årets säsong skrev man på hemsidan:
”En cirkus utan elefanter är som en sommardag utan sol.”
I år blir det alltså väldigt många sommardagar utan sol...
Det blir alltså inga elefanter vare sig i Lomma, Tibro eller de andra sjuttioelva platserna man ska slå upp sitt läckra cirkustält på. Vi får nöja oss med kameler, hundar, hästar, lamadjur och i sämsta fall någon "bonnakatt".

Visserligen har Cirkus Maximum fått stå ut med en del kritik de senaste åren. Elefanterna har fått för lite vatten, står för trångt osv. Djuraktivisterna har råmat högre än sjölejon som också försvunnit som cirkusdjur.
Helena Schicht på Cirkus Maximum ger mig en annorlunda syn på saken.
-Vi har inga egna elefanter utan får hyra in dessa djur. I år fick vi inte tag i några lämpliga elefanter. Därför blir det inga i år på Cirkus Maximum, säger hon till mig.
Se där, en liten naggande god CIRKUSNYHET.

Jag kontaktar Kristina Lindgren som ansvarar för djurskyddet på Jordbruksverket. Det är alltså Kristina som ser till så det är ordning och reda i djurstallarna.
När jag var en liten gosse med lock i pannan, fanns det både lejon, tigrar och schimpanser som löddrade in varandra och rakade sig med hyvel i manegen. Det tog slut 1959. Sverige satte ner foten. Vi barn grät.
Fast fortfarande finns det cirkusar som har flodhästar. I Ryssland.

-Flodhästar är förbjudna i Sverige. Däremot råder inga förbud mot elefanter på cirkusar. Det finns regler för hur man ska sköta dessa djur. Det är möjligt att Cirkus Maximum tagit åt sig av kritiken, säger Kristina Lindgren.
Cirkus Maximum kommer till Lomma i början av augusti. Någon Jumbo finns alltså inte med i år. En sommar i Lomma utan elefanter, känns som en sommardag utan sol.
Vem ska vi då stå och glo på?
FOTNOT: En afrikansk elefant väger ca 6 ton.

Skicka en kommentar