lördag 13 februari 2010

I dag börjar OS-FESTEN! Skidskytte, mitt herrskap, men först...

Självklart tycker ni det är konstigt, att jag öppnar den olympiska yran med något så mossigt som ovanstående vinjettbild från vinter-OS S:t Moritz 1948.
Det kan ni tycka, alla ni som är sportnördar. Tänk då på vännen BG och några till som skiter fullständigt i allt vad olympiska spel heter. Jo, det finns sådana, BG är en av dessa. Därför måste jag få med er icke frälsta in i texten.
Det fick alltså bli en vinjettbild med svensken Martin Lundström OCH filmstjärnan Paulette Goddard, ett smycke i sammanhanget.
Paulettes karriär var i utförsbacke. Hon hade varit gift med Charlie Chaplin och star i hans klassiska filmer ”Moderna tider” och ”Diktatorn”.

1944 skilde paret sig. Paulettes karriär gick i stå. Något måste göras. Den dalande filmstjärnan letade fram sin hermelinpäls och dök upp under OS-invigningen 1948.
Det blev ett väldans rabalder. Kamerablixtrarna brände av och Paulette log för allt vad hon var värld. Men fanns det ingen som kunde ha satt på henne en annan keps/mössa?
Öronlappar? Band runt hakan?
Hennes topp kom bland alptopparna, sedan gick det bara utför. Var det öronlapparna?

Nu ska BG och andra ointresserade veta en sak. Det är inte bara olympiaden med 700 TV-timmar vi sportnördar ska beta av. Nej, kolla in bilden är ovanför. Klicka på bilden, den blir då större större och läsbar, simsalabim. Det är DAGENS TV-sända matcher i fotboll m m. Man kan bli tokig för mindre.
Nu måste jag fixa till lite frukost. Lasse Bengtsson börjar 09.00 i TV4. Han kommer säkert att bjuda på OS-godis. I kväll, mitt herrskap, är det tid för skidskytte. Startskottet för spelen borta i Kanada. Helena Jonsson. Medan BG lutar sig tillbaka med en bok av Kafka, ryser jag av välbehag.
Klas Lestander från Arjeplog sköt sig till ett OS-guld 1960 i Squaw Valley, USA.
Vem minns det?
Jo jag, naturligtvis.
Det är skönt att vara galen.


PS: BG, lyckades jag lura in dig i texten. Har även Eva åkt dit, är det en bonus.DS

Läs om OS-invigningen i natt. HÄR!
Mera OS:
Svenska Dagbladet HÄR!
DN HÄR!
Sydsvenskan HÄR!

Inga kommentarer: