fredag 14 juni 2024

Lomma käbbel: Nytt kommunhus och gymnasium slutar med en parkbänk?

 

Moderaterna med kommunhövdingen, Robert Wenglén(M), har hamnat i en prekär situation. Folkomröstningen visade en förkrossande majoritet för stoppa bygget av ett nytt kommunhus och gymnasieskola i Lomma. Folkviljan i kommunen vill varken ha det ena eller det andra. 
Nu finns det två vägar att gå. 
Antingen skrotar Robert Wenglén(M) sitt ögonprojekt. Erkänner sig besegrad i grunden. Satsar på något helt annat som får invånarna att smacka av förtjusning. Lämnar dagens kommunanställda fortsättningsvis spridda för vinden. Vad alla som protesterar vill ha i stället framgår inte. Får jag då föreslå en grön oas med någon gedigen parkbänk, att vila akterkastellet på. 
Centrumparken heter mitt inte allt för fantasifulla förslag. Namnet väl inarbetat. Finns på otaliga platser i landet. Så till slut det sämsta. 
Ett stopp av dagens bygge kommer kosta oss skattebetalare 10-tals miljoner kronor. 
Minst. 
Kanske mer ändå. För klara den biffen kommer åldringsvården och skolan drabbas svårt. Sedan kostar även en anläggning av en Centrumpark mitt i Lomma, sina sköna stålar. Nej, moderaterna med Robert Wenglén(M) i spetsen, kör över folkomröstningen med grävskopor. 
Det blir både ett nytt kommunhus och en gymnasieskola i framtiden. Något annat finns inte. Kommunfullmäktige sa redan i mars ja till planerna. 
Då blir det så också. 
Ett beslut som räknas, nämligen.

 

måndag 10 juni 2024

Alis hustrus recept mot sin cancer: Jordgubbar!

Idag gav jag mig något risig i hälsan ut i stora vida världen. Om inte annat, så få mig lite kylslagna vindar i mitt tärda ansikte. På Centrumtorget i Lomma stoppade världen. 
Vem i all sina dagar stod inte där och sålde jordgubbar för 40 riksdaler litern om inte Sarwa, Alis hustru. Ni vet Ali som driver Frukt och Grönt alldeles runt hörnet. 
Det slog mig. 
Det är den 10 juni 2024. 
Exakt för ett år sedan den 10 juni 2023 skrev jag om mitt möte med Sarwa och jordgubbarna. (texten fortsätter efter bilden)
Sarwa berättade för mig att hon var sjuk. Då visste hon inte mer än att hon hade svårt för att svälja. 
Hur gick det sedan då? 
Jo, snart nog fick hon redan på att hon drabbats av cancer i sköldkörteln. 
Ett tungt slag. 
Inte bara familjen grät, utan alla som känner denna mjuka fina kvinna. I höstas började så behandlingen. Tuffa ämnen sprutades in i Sarwa som givetvis blev svårt sjuk. Hon hämtade sig. Nästan tuffa behandling kom i april i år. 
Samma visa. 
”Det var hemskt,” berättar hon för mig. 
I vilket fall som helst, så står hon där igen. Bland jordgubbarna. På Centrumtorget i Lomma.
”Jag har skjutit på nästa behandling till hösten. Jordgubbarna är just nu bästa medicinen,” fortsätter Sarwa och ler, så där
förtjusande. 
Härligt. 
Du fixar det här. 
Tänk vad jordgubbar kan vara bra att ha.

 
 

 


 

söndag 9 juni 2024

Premiär-för första gången fick jag budrösta

 

Det brukar alltid infinna sig en viss högtid, när man går till en vallokal. Det vilar en egendomlig spännande atmosfär i kön in till valförrättarna. 
En tyst kö. Lite mummel, i bästa fall. 
Även om många är vänner med varandra, så är respekten för demokratin stor. Väl inne i vallokalen hörs ett nästan tyst prassel från valsedlar som viks in i kuverten. 
Årets EU-val blev en helt annorlunda resa för mig. Jag lämnade min röst med ett bud. 
Min hustru. 
Själv är jag för sjuk. 
Därför har det också varit tomt med nya fräscha blogginlägg. Jag måste först och främst lappas samman till en någorlunda fungerande medborgare. Därför blev det premiär för mig med en budröst. 
Fungerade alldeles utmärkt det också. 
Avrundar med att hålla tummarna för Brita Backgärde. Hon ligger nyopererad i Lund. 
Bilden här nedanför tog jag innan olyckan. Brita med tummen upp. Håll ut, Brita!