tisdag 24 oktober 2017

Utsikt från ett köksbord i Lomma-Raqqa dödens boning

Medan vi i Sverige brottas med kåta TV-pajaser, bombas en stad lika stor som Uppsala kommun (ca 220 000 inv.) åt helvete. Husen som står kvar är smulor som obegripligt nog orkar stå upp. 
Vi sitter i köket hemma i Lomma. Tittar på Sydsvenskans dragarbild över det som en gång var staden Raqqa vid Eufrats strand. Floden vars namn vi en gång i skolan lärde oss traggla som flöt genom Raqqa. 
IS kalifat har knäckts med 9300 stridsuppdrag och 36 000 bomber, läser vi i Erik Olssons text i Sydsvenskan. 
36 000 bomber! 
Erik drar liknelser med Dresden i Tyskland under andra världskriget. En stad som de allierade brittiska-och amerikanska bombflyget raderade ut från jordens yta. 
”Ni brände ner hela stället, gjorde det till en enda pelare av eld. Fler människor dog där, i den där eldstormen, än vad som dog i Hiroshima och Nagasaki tillsammans.” Kurt Vonnegut i boken, Slakthus 5. 
Över 70 år senare är det syrianska Raqqa som förvandlats till slakthus nr 6. Döden kom väldigt nära oss hemma i vårt stillsamma kök i Lomma. 
Raqqa-ca 400 mil bort från köket. 
Om du kör A9 och E80 samt lite krokiga vägar sista biten med försåtlig minering. En resa på närmare 50 timmar. Lycka till. 
Så tänkte vi på alla som är på flykt i regionen. 
En rysare.
Fasansfullt.
Människosläktet är fan i mig tokiga. 
Nej, nu får vi kolla om det i dag dyker upp några nya kåta TV-pajaser i Sverige.

Inga kommentarer: