torsdag 19 december 2013

Boken om bondpojken som sjöng ihop miljoner

Det här är Ingmar Norlèn. Bosatt i Arvika. En trevlig prick. Ingmar är en durkdriven journalist, men även författare till intressanta böcker om Calle Jularbo och galningen, Johnny Bode. 
Och så då boken om den sjungande bonden, Bertil Boo (1914-1996), som gavs ut för att antal år sedan på förlaget Norlèn & Slottner. 
I dag minns ingen den skönsjungande Bertil Boo som var en institution i Frukostklubben samt en rad Åsa-Nisse filmer. 
Ingmar har med sin bok faktiskt gjort en kulturinsats. Helt enkelt skakat nytt liv i den sjungande bonden som han kallades. 
Om Bertil Boo skriver Ingmar:
”Bertil Boo var den sanne hedersmannen. Och en gentleman ut i fingerspetsarna. Snällare människa fanns inte.”
 
Den här klassiska bilden från 1980 fann jag i boken om mästersångaren Bertil Boo.  Ingmar Norlèn med gänget som showade som ”Good old Gubbs, fr v dragspelaren Ebbe Jularbo, sånglärkan Thory Bernhards, Bertil Boo, Ingmar själv, Harry Brandelius, Jo-Jo Johansson och Erik Öst med fiolen. 
Kan det blir så mycket bättre?
Knappast.
Den typen av svenska artister finns inte längre. Därför är Ingmars bild alldeles unik. Det är bara kvinnornas kvinna, Thory Bernhards, som är kvar i livet. Hon är 93 år gammal och bosatt i Helsingborg. Ja, så då Ingmar, ungpojken på bilden.
Allting har emellertid sitt slut. Bertil Boo ligger i dag begraven i sin älskade hemort Askersund. Bouppteckningen visade att han under sin levnad sjöng ihop nästan exakt nio miljoner kronor (!).
Inte alls dåligt för en bondpojke, men så var Bertil Boo lika med ordning och reda, pengar på fredag efter något bejublat framträdande.  
Det lönade sig alltså mycket bättre, att sjunga  "Violer till mor", än mocka skit i ladugården. 
Bertil Boo-mannen som var så snäll, att han inte ens kunde slå ihjäl en mygga. Ett annorlunda människoöde.
Tack för boken Ingmar.
Det blev en trevlig resa som det sjöng om.
Violer till mor släpptes 1946 och såldes i 250 000 exemplar. Makalöst.Bartil Boo ägde en väldigt fin barytonröst. Lyssna själva.
Skicka en kommentar