onsdag 28 november 2012

Lomma-byggarbetsplats i 30 år!

 
Så här såg det ut i Kvällsposten den 26 oktober 1988. Året innan hade jag sålt villan på Briggatan och flyttat ner till Sveriges Venedig, byggröran i Lomma hamn. De väldiga byggplanerna som i dag är en total förvandling av samhället, sjösattes redan i början av 1980-talet av politikerna. Under resans gång har politikerna och tjänstemännen bytts ut både två och tre gånger. Jag består mitt i den ständigt pågående unika om-och utbyggnaden av ett vanligt svenskt samhälle som förvandlas till ett högst ovanligt svenskt samhälle.
En sak har jag lärt mig under resans gång. När du ser att det börjar dyka upp blåa punkter på gräsmattor, gångvägar och annat, står maskinerna och frustar bakom knuten. Det kan i princip byggas vad som helst; allt från äldreboende till garagenedfarter, skolor, bostäder, affärskomplex m m.
På tal om garagenedfarter, så gapar nu ett svart hål till det underjordiska garaget för framtida kunder och boende i det nya Lomma Centrum som växer fram i en rasande fart. Understa bilden föreställer det som ska bli COOP EXTRA. Här har det uppstått en fnurra på byggtråden mellan byggherren Midroc och COOP. Bygget ska står klar för invigning jan/feb 2014. Nej, säger COOP som gärna ser en julhandel här 2013. Hårda förhandlingar bland byggdammet lär pågå.
Den stackars Vårdcentralen har vuxet ur sin gasbinda för länge sedan. Allt fler flyttar till Lomma. Bjärreds patienter flyttades över till orten. Vårdcentralen håller på att sprängas av alla snörvlande personer. Nu diskuteras det att bygga ut den på höjden. Något måste göras. Och det är bråttom. Jag skojade lite och byggde på den nuvarande byggnaden med några våningar-se bilden. Ja, sedan har statyn Grodans utrymme blivit allt mindre. Nu har fruntimret blivit ”gallrad”. Kanske bäst så. Nästa gång kan tänkas att jag skriver om varför media fullständigt skiter i Lomma. Häpnadsväckande. Ingen tar ett rejält grepp om Sveriges mest unika förvandling av ett helt samhälle. Det har pågått i 30 år och lär fortsätta minst 20 år till. Fast så är det det här med slipsen. Seaside Deli ska öppna mitt emot Fiskboden nere i hamnen. Alltid fel butiker som öppnar i Lomma. Vill du köpa dig en slips, får du åka till Burlövs Köpecentrum. Tablå.

1 kommentar:

Johan sa...

Calle!

Mycket riktigt har Lomma genomgått en stor förändring de senaste 30 åren, men hur unik är den egentligen? Sedan mitten på 90-talet, då den urbana planeringspolitiken gick från en förvaltande till en mer entreprenöriell inriktning, har ju denna typ av projekt avlöst varandra. Vad Lomma gör är inte särskilt annorlunda ämot vad Malmö har gjort (genom bron, Bo01, torson, tunneln), Köpenhamn (nya sydhamnen, örestad, metron) men det finns exempel bland flera mindre kommuner också.

Genom storskaliga utvecklingsprojekt försöker man skapa en positiv image och locka en "ekonomisk hållbar befolkning" (som Köpenhamnarna så fint uttryckte det). Kanske var Lomma tidigt ute och kanske är det en proportionellt större förändring än i många andra kommuner, detta kan ju förklaras med Lommas relativa ekonomiska fördelar. Men unikt? Njae...

/ Johan