söndag 9 januari 2011

Isdrama i Lomma hamn. Fiskeskutan Ankie fick länspumpas!

Medan jag var och roade mig i Berlin över nyår, inträffade ett isdrama i mellandagarna i Lomma hamn.
Så här rapporterar Bloggens vakande öga, Bo-Göran Petersson:
”Den stora fiskebåten Anki försökte bryta sig igenom isen för att komma ut i sundet för att fiska. Det skulle visa sig lättare sagt än gjort. Efter att försökt bryta sig igenom i ca 1,5 timmar avbröts jobbet, ungefär i höjd med restaurang Olivera. Då hade isen slagit upp 2 stora hål på Ankie: ett på styrbords bog och ett annat på babords bog.
Nu var goda råd dyra. Snabbt fick Ankie ta sig tillbaka och tillkalla hjälp. Brandkåren kom meddetsamma för att länspumpa. Sedan gällde det att få tag i någon som kan lyfta tunga saker. Jag tror att båten väger 17 ton så det blev nog Ralling som fick jobbet. Bilderna talar för sig själv.”
Grattis till scoopet BG, ett isdrama som t o m Sydsvenskan missade.

Titta på lommabon Åke Jönssons bild. Den publicerade jag på bloggen den 9 februari 2010. Fiskeflottan kom inte ut för all is i hamnen. Då försöker ett av fiskefartygen ändå ta sig ut till öppet vatten i Öresund. Det gick inget vidare.
Skepparen får söka nödhamn i sin egen hemmahamn vid Sjöräddningssällskapets brygga i Lomma.
Vilket fartyget det var som fastnade även förra vintern i de väldiga ismassorna? Jo, hör och häpna, Ankie från Lomma MÖ 165. Tablå.

Förra vintern talade vi om historiska bilder när den lilla isbrytaren Sjösund stånkade in i hamnens ismassor. Senaste det begav sig var 1985. Isbrytare ingår alltså inte normalt i vinterbilderna från Lomma hamn.
Nu är den stora frågan när Sjösund dyker upp i år. Isläget är så här tidigt betydligt värre än förra vintern.
Frågan är också när fiskeskutan Ankie, nästa gång ska utmana ismassorna. Förra året nödhamn. I år rev isen upp hål och brandkåren fick komma och länspumpa Ankie.
Det är ett besvärligt men spännande fruntimmer...

Skicka en kommentar