måndag 31 januari 2011

EFTERLYSNING: Vad har hänt lommatjejen Ingela i Kairo?


I början av 1990-talet arbetade Ingela inom hemtjänsten i Lomma. Hon bodde på Industrigatan i byn.
Ingela var en ung vacker kvinna med långt ljus hår. Helt enkelt urtypen för en svensk tjej som utlandet såg den svenska kvinnan.
På en skånsk badstrand sprang hon på sitt livs kärlek. Mannen var från en s k finare affärsfamilj i Kairo, Egypten.
Hon sa snabbt upp sig från jobbet i Lomma och flyttade ner till sin stora kärlek i Kairo. Det skulle visa sig inte vara helt okomplicerat.
De första åren höll vi kontakt brevledes. Mail fanns inte. Internet ett okänt begrepp.
Åren gick och våra vägar skildes åt. Hon hade då gift sig.


För några år sedan upptäckte jag henne i en svensk religiös tidskrift. Det var ett reportage om Ingelas liv och leverne i jättestaden Kairo. För att komma in i det egyptiska samhället-se ovanstående klipp-hade hon sökt sig till samma trosbekännelse som sin make och hans familj, alltså den koptiska kyrkan, en kristen församling.
Det är här som nu problemen tornar upp sig.
Oppositionen vill ha bort president Hosni Mubarak. Den koptiska kyrkan vill ha honom kvar. Världens ledare uppmanar till förhandlingar och dialog. Stridsvagnar rullar på gatorna och helikoptrar hovrar i luften. Laglösheten total. Läget ytterst spänt. Plundring. Minst 100 döda.
Jag får en känsla av att Ingela, hennes familj med de två barnen, kan vara i stor fara. De tycks vara på fel sida. Kopterna är i klar minoritet mot muslimerna. Kusligt är ordet.
Var finns de i dag?Följ utvecklingen i Kairo:
DN HÄR!
Svenska Dagbladet HÄR!
Skicka en kommentar