tisdag 17 augusti 2010

Vårdbolaget Carema anmäls till Lomma kommun

I dag sprack det för mig. Jag blev rasande. Inte en gång utan två gånger. Jag ser ingen annan råd än att ta fram sågen och kapa det privata vårdbolaget Carema samt en läkare på njurmedicinen på Universitetssjukhuset i Lund.
Vi börjar med Carema.
Min mor har sedan början av 2009 fått s k palliativ vård som är lika med vård i livets slutskede. Hon har själv valt att få dö i sitt eget hem.
I Lomma kommun är det alltså Caremas hemtjänstverksamhet som ska sköta min mors sista tid i livet.
Det har gått över förväntan. Vi anhöriga har faktiskt på det stora hela varit nöjda. Då kommer sommaren 2010 och allt går åt helvete:
Nycklar tappas bort, ingen mat beställs, inköpen till min mor havererar, kvitton för inköp går upp i rök och hon utsätts, mer eller mindre, för vanvård, för att ta i med kraft.
Det brister i arbetsplaneringen. Den interna informationen är ett skämt. Ingen vet vem ska göra vad eller vad som ska göras när osv. Småflickor dyker upp. De är vikarier. Vet noll (0).
KAOS!

Jag är förbannad. Det är för fan människor och inte Döderhultarens trägubbar-
och gummor ni ska vårda.
Jag har i dag satt upp min mor på väntelistan till ett vårdboende i Lomma. Caremas hemtjänst borde omorganiseras. Eller bytas ut, eller vad som helst, bara människor får kvalitativ vård och service i sina hem.
Nu fortsätter vi med njurmedicinen i Lund.
Jag har varit patient där i 28 år. Under alla dessa år har jag fått en utmärkt vård. Långa perioder har jag legad inlagd.
Mitt problem är att jag, mer eller mindre, sliter ut mina läkare. Antingen går de i pension eller så avlider de. Jag har alltså haft förmånen att ha fantastiska läkare som vid några tillfällen räddat mitt liv.
Övervägande delen av min tunga medicinering sköts i dag av en, för min egen del, ny läkare.
Han skriver ut många av mina mediciner. Kollar den omfattande provsvarslistan osv osv. Nu har det uppstått vissa problem med min medicinering.
Då vill han inte vara med längre. Han skickar mig rakt av till vårdcentralen. Jag får beskedet via mobilen när jag står bland alla människor vid Hemköps grönsaksdisk.
Den här märkliga läkaren vill alltså inte ta sitt ansvar för sin medicinering av mig. Trots att det är hans ansvar. Egendomligt.
Jag ringer njurmedicin och får prata med en eminent sjuksköterska som för över mig till en helt ny läkare i stället. Hon har svårt att tro på vad jag säger.
Men jag är i dag ingen skämtare. Därför har jag valt bandsågar i min vinjettbild.
Calle Rockbäck

En litet vasst tillägg:
Jag anmälde under tisdag kväll det privata vårdbolaget Carema till socialnämnden i Lomma
kommun.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Calle!
Jag har blivit tipsad av en annan lommabo om din blogg. Se till att överleva vi behöver dina lysande kommentarer till livet. Men läkaren kan inte hjälpa att du stod vid grösaksdisken. Det får du skylla på dig själv.Jag har min mobil avstängd utom när jag sms-ar. Dumt va?
Stormen

Patrik Thulin sa...

Hej Calle R.!
Vi är ledsna för att din mor inte har fått sina beviljade insatser. Efter att vi uppmärksammade vad du skrev har vi verkligen försökt att ta reda på om vad som låg bakom din kritik. Vi kan inte annat än att hoppas att allt är i sin ordning igen med utbytt lås, kvitton som har kommit till rätta och de vanliga medarbetarna som är tillbaka från semestern. Du ska veta att vi tar din kritik på största allvar men vi har ju precis som i många andra viktiga funktioner behov av sommarvikarier. Det är i sakens natur att de är unga och ofta är det flickor som vill jobba i vård- och omsorg. Om de inte får chansen att pröva på hur jobbet är så hur ska de kunna välja att senare utbilda sig till exempelvis undersköterskor? Vi kan bara önska att du har förståelse för att vi alla har ”varit barn i början”. Jag kontaktar dig personligen eftersom jag mycket gärna vill ha ett möte med dig så vi säkert kan se till att din mor får den trygga hjälp som hon har rätt att förvänta sig. Patrik Thulin, ansvarig för Carema Care i Skåne.