fredag 13 mars 2009

Kalla kulor över världen!

I dag ska jag ge mig på en ekonomisk analys av den globala finanskrisen. Det blir en tung pjäs om kalla kulor över världen. Mina förutsättningar att lyckas är tämligen obefintliga, ekonomisk gröngöling som jag är.
De flesta analytiker och experter sitter sedan år fast i den ekonomiska soppan. Ekonomijournalister lutar sig alltid mot dessa män och kvinnor. Därför har de aldrig fått ett rätt i sina bedömningar.
Jag greppar i stället skeden och vänder ut och in på soppan.
I veckan kom den glassiga tidskriften Forbes med sin årliga listning av världens rikaste män. Det fick bli mitt soppkok under ledning av Joakim von Anka, assisterad av Jan Långben.
Om man borrar i de första 50 platserna, hittar man inte mindre än 26 amerikaner som tillsammans är god för över 3 500 000 000 000 svenska chockade kronor. Det är en ofattbart stor summa pengar. Bara att utläsa jättesumman krävs nästan avancerade ekonomiska studier.
Då slår det mig plötsligt. Dessa 26 superrika amerikaner med Bill Gates i topp, kommer aldrig att tillåta att USA drunknar i soppan för evigt.
Dessa 26 enormt rika personer ser helst sina enorma högar med pengar öka. Frågan är bara när de sätter ner foten. Det kommer, var så säker på det.

Kanske är det så, att vi just nu ser en annan form av kallt krig utspelas framför våra ögon: ”Det ekonomiska kalla kriget.”
Så här ligger det till.
Tidigare år när Forbes presenterat sin lista har ryssarna varit starkt på uppgång. Även kineserna har funnits med på vingliga tåspetsar.
De 50 första platserna på årets lista innehåller endast en ryss, nämligen Mikhail Prokhorov på plats nr 40. Resten är borta. Det är häpnadsväckande och en signal om en oviss historisk skrivning i framtiden.
Kineserna är inte mycket bättre. De finns inte alls med, bortsett från två Hong Kong-kinser på platserna 32 och 43.
En annan egendomlighet är att det finns endast två personer från Saudiarabien på listan, prins Alsaud plats 22 och Amoudi plats 43.

Sverige, av alla länder, har fyra representanter med. Ingvar Kamprad på femte plats, Stefan Persson nr 18 och på platserna 35 och 39 ligger Hans Rausing respektive Birgit Rausing med familj. Dessa fyra har en sammanlagd förmögenhet på 500 000 000 000 svenska förtvinade kronor.
Vi slår alltså både Ryssland, Kina och Saudiarabien?
Det är en enastående prestation. Dit når aldrig Wallenbergarna som sneseglar med SE-banken.
Jag ger upp. Jag har i alla fall gjort ett seriöst försök med hjälp av Joakim von Anka.
Det känns som vårt soppkok är på väg att haverera, fast en liten fundering kanske fastnade ändå.

Fotnot: Illustrationen med Joakim von Anka är hämtad från ”Musse Piggs glada kokbok”. Walt Disney äger copyrighten. Jag tar bort illustrationen om den ogillas av Disneys förlag.

Inga kommentarer: