tisdag 12 augusti 2008

Kinakrog i Peking en prövning


Det kan ha sina randig rutiga skäl till att stanna kvar på hotellet och äta sina måltider när man är i Kina. Bilden på menyn här ovanför är vad som möter dig som ska gå ut och äta: en meny på kinesiska och inget annat.
Hur ska man hitta blommig falukorv i denna obegripliga teckenmassa?
Därför föredrar många att inta sina måltider på hotellet. Oftast finns där någon i personalen som kan engelska eller så är menyn översatt.
Den kinesiska maten är inte som på våra kinakrogar här hemma. Nej, i Kina är maten något helt annat, nämligen äkta vara.
Till en början är allt nytt och spännande. Smakerna nya. Att äta med pinnar känns äventyrligt. Uthålligheten kortvarig, för snart börjar jakten efter en snabbmatsrestaurang. Det kinesiska köket mattar ut dina smaklökar.
När man så hittar en av dessa internationella matkedjor blir lyckan total. Där trängs redan andra hungriga turister, även kineser, tack och lov. Menyerna finns på engelska. Du blir både mätt och euforisk.

Jag trodde inte det var så här, men så är verkligheten i Peking eller andra kinesiska storstäder.
Till slut ska jag avslöja en väl bevarad hemlighet. När du återvänder hem priser du det kinesiska köket. Aldrig skulle du avslöja att du lassat in berg med hamburgare på McDonalds. Hur är det nu det heter? Jo, maten tystar mun.
Bon Apetit




Inga kommentarer: