torsdag 31 juli 2008

DAGEN TÄPPA: Kortspel för hjärnor!

Mikael, en av mina underbara grannar, slog sig ner i Täppan i dag för att dra en spader. Det gick inte alls. Jag fattade nothing. Det är inte alls konstigt. Mikael var på väg till Örebro där SM i bridge just nu avgörs. Inte minde än 12 000 spelare samlas för smälla med lapparna.
Bridge är en sportgren som genast klassar mig som en komplett idiot. Jag fattar som sagt var noll och intet. Däremot är Mikael som lirar för Luck Återbud i Lund ett ess bland lekens övriga ess.
Frun i huset tröttnade snabbt på vårt rara Täppesamtal om bridge. Det enda kortspel hon tvingar mig spela i Täppan är Maja, fy fan. Förstå att Täppan levde upp. Det är inte var dag som vi får besök av en riktig vass kortoxe.
Mikael drog mysteriet för mig. Det lät plötsligt som fotbollssnack.
”Det svåraste är försvarsspelet, lättast är själva spelföringen. Det gäller lista ut motståndarens kort så fort som möjligt, så det gäller vara kvicktänkt.”
Berättar alltså min begåvade granne som spelat bridge i närmare 30 år. Det krävs alltså hjärna i den här sportgrenen men så blev Mikael redan som 27-åring doktor i organisk kemi.
Man kan bli matt för mindre. Fattar ni hur svårt det är att FATTA organiskt kemi?
Nej, nästa gång ska jag bli glad när frun i huset vill spela Maja med mig i Täppan.
Doping och sådant skit då?
Det kom precis en rapport om nya avslöjanden om doping inom friidrotten. Sju ryskor stängs av. Nä, bridgesporten är ren som när på någon pilsner och kaffe, men så pågår spelet också tre dagar i sträck, från morgon till kväll. Vem blir inte törstig av ett sådant maratonlir?
Fast det bästa kommer till slut.
-Man kan vila sig i form, slutar Mikael.
Det låter som en sportgren för mig.
Lycka till Mikael, världens mest begåvade granne!

(bilden här nedanför har jag plockat från Malmö FF:s jubileumsbok när klubben fyllde 50 år 1960)




Inga kommentarer: