Det här är Bo-Göran. Han bor i Lomma. Den andra mannen till höger på bilden, är hans far Gösta, uppklädd i den svenska truppens klädedräkt vid de olympiska spelen i Los Angeles 1932. Sonen Bo-Göran berättar i dag på bloggen om följande udda OS-minne för 80 år sedan:
"Far blev stamanställd kavallerist i unga år och hamnade till slut på K2 i Helsingborg. En av hästarna han skötte var Gulliver som blev uttagen till olympiaden i Los Angeles 1932. Det var aldrig meningen att far skulle följa med över till USA. Nu var det så att Gulliver ville något annat. Hästen valde min far som skötare, så far fick följa med till Kalifornien. Ett riktigt stort äventyr.
Överfarten tog över en vecka. Ingen häst sov. Underlaget var i rörelse. Därför fick man stanna i New York och vila upp hästarna i några dagar innan det var tid för tågtransport på flera dagar till Los Angeles.
För far var det minst ett lika stort äventyr som för hästarna. Han var 23 år och hade aldrig tidigare varit utanför Sveriges gränser.
När de kom fram stod amerikanare med skyltar med olika svenska landskap och orter.
Far kom egentligen från Halland och togs om hand kungligt av emigranter från just Halland.
När det gäller själva tävlingen kom Gulliver på fjärde plats, riden av löjtnant Byström.
Hemfärden blev dramatisk. Mitt ute på Atlanten fick en häst tarmvred och fick skjutas.
Varför valde då hästen Gulliver far till sin skötare? Jo, han gav pållen socker. Och det älskade Gulliver."
FOTNOT 1: Bo-Görans pappa, Gösta Petersson (1909-1986).
SOCKER GAV EN OLYMPISK SILVERMEDALJ! För mannen på bilden är löjtnant Thomas Byström som red på hästen Gulliver som Bo-Görans pappa Gösta vårdade ömt med socker. I lagdressyr blev det en svensk silvermedalj genom Thomas Byström på hästen Gulliver. Källa: Stockholm Fältrittklubb.
Thomas Byström (1893-1979), red för föreningen K2 IF, Hälsingborg. Vid olympiaden i Los Angeles 1932 blev det också med Gulliver en 4:a plats individuellt samt som sagt, en silvermedalj i lag. Det var den 10 augusti. OS-Tävlingarna avgjorde på The Riviera Country Club i LA, USA. Avrundar med lite hästfakta:
En häst på rörligt underlag lägger sig aldrig ner. En mekanism låser knäna. Hästen är då beredd att fly. I dag fraktas hästarna över Atlanten i flygplan, stående i plåtcontainrar. Fast det händer att en häst ändå kan få panik och då måste man skjuta den.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar