söndag 14 september 2008

BLOGGEN AVSLÖJAR: Efter 800 program. Matprogrammet Meny i P1 läggs ner!


Sveriges Radio kommer att lägga ner det uppskattade matprogrammet ”Meny” i P1 nästa år.
Producent och programledare sedan starten för 16 år sedan, Sven Ekberg, bekräftar dagens stora radionyhet som BLOGGEN kan avslöja.
-Ja, då är det slut, trist men sant. Jag hade gärna fortsatt några år till, säger Sven Ekberg.
Det har sedan starten för 16 år sedan blivit 800 program. Sven Ekberg är mannen bakom programidén. Han har under alla år styrt och ställt med otaliga gäster, allt från stjärnkockar till spännande djupdykningar i diverse grytor i både det franska-itlienska- och spanska köket.
Även svensk husmanskost har man borrat i till sista smulan.
Radioprogrammet ”Meny” har aldrig lämnat något åt slumpen. Här har testats, smackats och skrattats åt roliga matminnen.
För sina gedigna journalistiska matprogram har Sven Ekberg belönats med både Kalmar Läns kulturpris och Gastronomiska akademiens guldpenna.
Vilket är då Svens roligaste matminne från alla dessa år?
-En gång gjorde vi en soppa på en julgran, fast utan kulor och glitter. Om det blev gott kan jag väl inte påstå direkt, men den var i alla fall näringsrik.
Vad ska du göra när radiospisen slocknat?
-Jag hoppas på att få fortsätta göra radio. Det finns många radioprogram som är ogjorda. Uppslag saknas inte, slutar Sven Ekberg, 64 år.


1 kommentar:

sonarmatica sa...

Galenskap! I en tid då det ges ut en kokbok om dagen så behövs ett program som på ett mer ingående sätt pratar om mat. Meny i P1 har en lysande programpunkt, "vem är författaren?" Jag blir alltid inspirerad av att höra historier om mat. Författaren betraktar köket utifrån och det är fascinerande att läsa om mat som litteratur. För mig som har ett stort matintresse är det en skönt att läsa om mat inte alltid i receptform! Var ska alla vi som inte orkar med fler kändiskokböcker nu ta vägen? Skärpning Hamilton!