måndag 30 december 2013

Brandkårsutryckning i Antarktis

Bilden med helikopterplattan längst upp, är från aktern på isbrytaren, Aurora Australis. Den nedre bilden är från fören några timmar senare. 
Ismassor. 
Auroro har precis fått avbryta räddningsförsöket av det ryska fartyget, Akademik Sjokalskij, som sitter fast i Antarktis ismassor med 74 personer ombord. 
Det snöar och blåser upp till 30 sek/m, t o m utfärdats cyklonvarning. 
Icebraker Aurora har fått återvända till öppet vatten. Det blev en brandkårsutryckning bland de väldig ismassorna med förhinder. Om man säger som så. Nytt försök kommer att göras.
Tidigare har en kinesisk isbrytare fått ge upp. 
De dramatiska bilderna har jag plockat hem från Aurora Australis egen webb kamera. Ni kan själva konstatera datum och tid, längst upp i själva bildkanten.
Det är egentligen helt makalöst, att kunna få vara med så nära. Ja, nästan ombord.
 
Det pågår alltså just nu en dramatisk räddningsinsats från de Australienska sjöfartsmyndigheterna som ansvarar för det aktuella området. 
Någon lätt uppgift för Aurora blir det inte. Det är inte bara vädrets makter som styr. Istäcket på upp till 3-4 meter i dessa polartrakter, är icke att leka med. 
I mitten av 1970-talet var jag själv med ombord på isbrytaren Atle och bröt is på Vänern. 
Vänern? 
Skratta lagom. Det blev nämligen en riktig tuff natt för muskelpaketet Atle som i kapacitet kan jämföras med Auroro Australis. 
Hela Vänern täckt av ett tjock istäcke. Ett nedisat lastfartyg mitt ute i ingenstans, fick undsättas under dramatiska former. 
Fast först och främst går mina tankar till äventyraren Ernest Shackleton. 1914 skruvades hans fartyg sönder och samman av ismassorna i Antarktis. 
Ernest och hans 22 mannar fick leva i fyra månader på isen, innan dåtidens brandkårsutryckning nådde fram. 
I dag finns det helikoptrar att tillgå. Fast det kräver hyfsat väder. Och det är det sällan på dessa breddgrader. Vi håller både tummar och tår för Aurora Australis. Och, naturligtvis, det ryska fartyget.
Skicka en kommentar