måndag 4 juni 2012

Zlatan värvas av Joakim von Anka till Ankeborg!

Snacka om årets kupp i serietidningsbranschen. Kalle Ankas nya nummer som kommer ut på tisdag, pryds av Kalle Anka i en luftduell med hela Sveriges Zlatan. 
Visserligen tycker jag Zlatan inte ser riktigt klok ut som ankifierad, men ändå. Sveriges största serietidning med 400 000 ex per nummer, slår alltså till med en EM zpecial. 
Ankeborg har drabbats av Zlatan-feber. 
Jag vet inte, men tänk om snåljåpen, Joakim von Anka, har beslutat sig för att ta några rejäla tag med grävskopan i sitt kassavalv och köpa över Zlatan till Budget FF. Farbror Joakims eget fotbollslag. 
Ankeborgs mest kända fotbollslag är annars, Ankeborgsplättarna. Fast där har man redan en stor stjärna, nämligen Gunnar Gröt. 
Om inte annat kommer det att bli tuffa derbyn med farbror Kalle som målvakt med en spelstil som påminner om legendaren, Kalle Svensson. 
Fast Joakim får gräva extra djupt i kassavalvet för att köpa över Zlatan från Milan. Totalt kommer det då att röra sig om en och annan fantasiljon. 
Det blir i så fall årets i särklass mest spektakulära värvning. 
Vi håller tummarna.
Det har uppstått en del frågetecken om serietidningens upplagesiffra. Jag hämtade siffran 400 000 läsare per nummer, från förlaget Egmonts eget pressutskick inför det senaste numret om Zlatan/Kalle Anka. 
Peter Petimeter menar på att jag är helt ute och reser. Läs Petimeters bloggkommentar. Slutsatsen är den, att det faktiskt i så fall är förlaget som är helt ute och reser genom att skriva läsare per nummer, vilket kan tolkas som upplagesiffra pressmeddelandet. Ett känt sätt att luras. 
Zlatan. 
Alltid Zlatan. 
Blogginlägget skrev i juni 2012. Kunde skrivits i maj 2017.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Calle!
Egmont Kärnan som ger ut Kalle Anka & Co hade nog varit euforiska om dina upplagesiffror hade stämt. Dessvärre är du helt ute och reser: KA hade 2011 en TS-upplaga på 63400 ex/vecka (varav 11300 var rabatterade med mer än 50%).
Inte någon gång under sin existens har KA haft högre upplaga än 255000 ex/vecka - det var runt 1970. 1990 var upplagan nere i 225000 ex/vecka, och sedan har den sjunkit stadigt till dagens nivå. Möjligen har något enstaka nummer nått nivåer över 300000 ex, men jag kan inte påminna mig det, åtminstone inte under de senaste trettio åren.
Hälsningar Peter Petimeter, som jobbat på Egmont i en kortare mansålder.

Anonym sa...

Hej!
Calle du är förlåten, även om du blandat ihop ex och läsare. Men inte ens läsare har Kalle Anka i 400000; snarare ca hälften. Se statistiken här: http://www.aspe.se/Fars/KalleAnka
"Räckvidd" betyder läsare.
Statistiken är den vedertagna i tidningsvärlden; TS för upplaga och Orvesto för räckvidd.
Hälsningar!
Peter "ännu mer" Petimeter