måndag 21 mars 2011

Lommas Svarta Malin kan få rätt ålder. Står kommunen för fiolerna?

I mars 1959 grävdes ett människokranium fram i Lomma kommun. Forskarna daterade fyndet till ca 500 år f kr födelse, skarven bronsåldern/järnåldern. Forntiden.
Malmö Museum placerade ut kraniet i sin medeltidsutställning, år 500 e kr födelse, skarven äldre/yngre järnåldern. Det skiljer således 1000 år. Det är en enormt lång tidsperiod.
Man vet inte om det är en man eller kvinna.
Man har ingen aning om det rör sig om ett brott.
Kanske t o m självmord.
I dag mer än 50 år senare, vet vi nästan ingenting om fyndet. Jo, vi vet allt om floran som växte i Lomma kommun på bronsåldern/järnåldern. Det mysteriet löstes med dödskallen innehåll.
Mina skriverier om fyndet på bloggen, har följts noga från Lomma kommuns sida.
-Ja, det har vi. Det har t o m varit uppe till diskussion, berättar kommunalrådet, Anders Berngarn, för mig. Det går inte att ta fel på hans entusiasm.
-Frågan är var huvudet kommer från. Fanns det några boplatser i närheten? Kom det med strömmarna i Höje å, osv? Ja, det är väldigt spännande, fortsätter han.

Om det fanns några boställen i närheten av fyndplatsen, återstår alltså att utreda. Titta på bilden här ovanför. Spår efter all denna växtlighet fann alltså forskaren Björn E Berglund, när han för mer än 50 år sedan tömde kraniet på sitt innehåll. Det är en fantastisk karta som säger en hel del om växtligheten i Lomma kommun under bronsåldern/järnåldern.
-Helt otroligt, säger Anders Berngarn.
Men hur gammalt är egentligen det upphittade människokraniet, kallad Svarta Malin?

-Det kan vara svårt att tolka en pollenanalytisk "datering". Så visst, en kol-14 datering borde göras och jag förmodar att skallen inte blivit preparerad/konserverad med något främmande material. Man kan ta prov från insidan av skallen. Men varje analys kostar 3000 kr. Som pensionerad forskare har jag tyvärr inte några anslag för detta, säger Björn E Berglund, medlem i Svenska Vetenskapsakademien.
Anders Berngarn ser inte 3000 kronor som någon större kostnad för kommunen. Svarta Malin (mitt arbetsnamn) borde äntligen få rätt ålder.
-Ja, det borde vi ställa upp på, säger han.
Den som lever får se, säger jag.
Det är i alla fall alltid en början.

Utredningsmetoden kol-14 började användas i mitten av 1960-talet i Sverige. Det är en analys som med stor säkerhet kan fastställa åldern på tex ett upphittat skelett. Det mest kända fallet som löstes med kol-14 är Ötzi, "Ismannen", som levde omkring år 3300 f.Kr.
Det finns hopp för Svarta Malin från Lomma.
Skicka en kommentar