måndag 2 augusti 2010

Nästa måndag drar cirkusen igång: Centrumtorget i Lomma jämnas med marken!


Måndagen den 9 augusit drar Alf in på torget med sin väldiga maskin. Jo, det var Alf som också rev Maglarps kyrka utanför Trelleborg. Den rivningen blev mycket uppmärksammad.
Nu är det alltså tid för Alf från Trellegräv, att ta itu med nästa storslagna projekt: att riva ett helt torg, Centrumtorget/Centrumhuset i Lomma.
Torget byggdes i början av 1970-talet. Det var i samband med den stora kommunsammanslagningen som de små kommunerna passade på och tömma sina kassakistor. Därför poppade det upp en hel drös med simhallar och dödstrista sossetorg runt om i Sverige.

Centrumtorget i Lomma är alltså ett av dessa sossetorg. Det har t o m varit tråkigare än Röda Torget i Moskva under kommunisttiden. På den tiden kunde man i alla fall följa vaktavlösningen vid Leninmausoleet. Det var en rysare, speciellt kl. 24.00 en vinternatt när kölden bet i nästippen. Jag vet, för jag var där.
Torget i Lomma blev trots det ett nav i byns liv. I det charmlösa Centrumhuset fanns både bildning (bibliotek), rotfyllning (tandläkare), spel och dubbel (Engströms), fylla (Systembolaget), post och mycket annat.

Nu ska detta fuskbygget jämnas med marken av Alf. För ett fuskbygge har det verkligen varit. Personalen på biblioteket led under många år alla helvetets kval: obefintlig ventilation och så regnade det in.
-Vi räknar med att köra igång nästa måndag, då är Alf tillbaka från semestern. Allt ska enligt kontraktet vara rivit till den siste oktober, bekräftar Lennart på Trellegräv för mig.
Räkna med att den här unika rivningen blir höstens stora utflyktsmål bland byns befolkning.
Jag själv måste ner och titta.
Vi kanske träffas då, och låter nostalgin flöda.


Läs också vad Lomma kommun skriver på sin hemsida. HÄR!
Skicka en kommentar