torsdag 29 januari 2009

LARMET GÅR: THAILAND KNOCKAR SVENSKA MAGAR!


Äntligen ett ämne att skriva om som man behärskar: magsjuka på semesterresan.
Det började med att världen slog larm. Allt fler insjuknar på semestern i magsjuka. Svenska Dagbladet skriver i dag att Thailand kan bli till ett inferno för omtåliga svenska magar.
Nu är det så många som insjuknat att vi ska skicka ner svenska hälso-och skyddsinspektörer för att lära thailändarna vett och etikett. Jag har väl aldrig hört på maken, precis som det här skulle vara något nytt.
Jag har avverkat några länder med heta uppgörelser med diverse trilskande toaletter.
För att då börja med Thailand, där jag var ytterst försiktig. Checkade alltid av en krog, så att det fanns rinnande vatten i köket. Ofta såg jag endast en skitig balja med unkna matrester där ALLT, tallrikar, bestick och glas, diskades om och om igen. Det blev inget käk på det stället.
Trots denna försiktighet åkte jag dig. Jag svalde halva Siambukten, ner slank både det ena och det andra. Det blev några dagar med speedway på toaletten. Våra nerskickade hälso-och skyddsinspektörer får alltså lära svenskarna som badar att hålla truten stängd.


I Sovjetunionen, alltså på den tiden, gav hela toastolen upp före mig. Den rasade samman av trycket från en usel sibirisk björnbiff. Jag fick nästan köpa hela hotellet för komma därifrån med livhanken.
I Spanien i ungdomen skulle jag imponera på några tyska skönheter och slök några havsdjur från ett gatustånd. Det slutade nästan med att jag höll på att slukas av den tidens risiga spanska toalettsystem.
På Sri Lanka om man lämnade hotellet, fanns inga toaletter alls. Vid ett akut tillfälle fick jag låna herr Sing-Songs välfyllda håla, grävd bakom ett palmblad.
I Afrika-ja, det vill ni inte höra.
Mexiko, däremot, är det nästan status att åka på den klassiska Montezumas hämnd. Givetvis gjorde jag det. Det är en tuff gubbe att få i sig. Den förvandlar t o m en svensk hälso-och skyddsinspektör till en urvriden mexikansk trasa.
Glöm för allt i världen inte att ta med er Lexinor, penicillin. Utan detta dundermedel kan det gå riktigt åt helvete.
Trevlig resa. Ta med handsprit, men drick den för allt i världen inte!

Inga kommentarer: