Visst blev det reaktioner på gårdagens inlägg om upptäckten av en ö i Lomma. Namnförslaget på den okända men kända och namnlösa ön, tycks redan klart. I en liten skrift som lommabon, nestor Sven Lindahl, satte samman 2004, framgår det med all tydlighet att namnet Gröna Ön blir till en självklarhet.
Jag ska förklara närmare. Häng med på en märklig ö-resa. Det kostar inget. Allt är gratis!
1. Där dagens ö-inlagd- finns placerad i dag, på ett ungefär. 2. Tarmen som går ut i havet-Öresund-är med sina sandklitter dåtidens finaste bad i Lomma. Denna landtunga kallades just för Gröna Ön. Där har vi den historiska kopplingen, ett lämpligt namn till vår namnlösa ö med en naturlig koppling till gårdagens Gröna Ön. 3. Höje å. 4. Här landades bla fisk. 5. Hexassjön. Finns inte längre.
I dag ser området ut så här på en översikts bild från Google Earth. 1. Nästan på mitt i dammen är ön placerad. 2. Där låg landtungan med den populära badplatsen Gröna Ön. 3. Höje å. 4. I dag hittar du den berömda Fiskboden här. Det landas fortfarande fisk på platsen. 5. Här låg alltså Hexassjön. Snart kommer tandläkarna att husera här i nybygget som håller på att uppföras. Inga liknelser i övrigt...
Den Gröna Ön i all sin glans vilar i dag som ett bakverk i grönskan. Håll med om att namnet blir till en självklarhet.
Jag skrev i gårdagens inlägg att Lomma har fått sitt eget Pepparholmen. Lomma har också fått sitt eget Irland.
Irland kallas nämligen också för den gröna ön. Man kanske skulle gå ner till ön och ta sig en Tullamore drew eller varför inte en kyld Guinness?
FOTNOT: Vännen KB hörde av sig och kallade mig för Lommas Sven Hedin. Jag utgår från att han menar upptäcktsresande Hedin, fan vore det väl annars...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej!
På begäran har jag tittat på dina bilder och läst texten om ön. Visst ser den intressant ut rent biotopmässigt! På bilden syns grågäss och en knölsvan, av vilka svanen ser ut att ligga på bo. Gässen häckar säert även de på ön eller i alla fall i dammens närhet. Vad gäller andra större fåglar är det sannolikt att ön hyser åtminstone gräsand, sothöna och rörhöna. Vidare är tänkbart att arter som smådopping eller gråhakedopping skulle gilla dammen. Möjligen är andra andarter också attraherade av ön.
När det kommer till småfåglar finns den en hel drös olika arter som skulle kunna tänkas gilla ön. Mest biotopkära är förmodligen kärrsångare, rörsångare och sävsparv (om vassen räcker till). Fler sångare (t.ex. löv-, ärt- och törnsångare) skulle kunna tänkas gilla ön. Finkar hade nog också välkomnat det skyddande vattnet.
Hoppas dessa spekulationer goda nog!
Skicka en kommentar