måndag 16 maj 2016

Politiken tågade in i Melodifestivalen-TOG 40 ÅR

Ukraina vann årets Eurovison Song Contest med en politisk låt. 
40 år tidigare, 1976, ställde Sverige inte upp i tävlingen. SVT sa sig inte ha råd. Fast det egentlig var starka vänstergruppernas påverkan om kamp mot kulturens kommersialisering.  Det var endast proggrörelsen (ansåg man själva) som sysslade med riktigt musik och inte någon amerikanisering. 
Deras texter dröp av vänsterpolitik. 
Glöm inte bort att TV2 på den tiden kallades den röda kanalen. Den kvinnliga chefen för barn-TV ville också förbjuda Kalle Anka på julaftonen. 
Allt var hur snurrigt som helst. (texten fortsätter efter bilden)
Några nedslag. 
Den rödrockade proggens musik föddes i Sverige 1970. Vi var många som led. Dessa världsförbättrar kunde inte sjunga eller spela några instrument. De sjöng och spelade ändå.  Mest falskt.
Det lät för jävligt.
Mannen bakom ABBA, Stickan Andetrsson, hade ett glödhett helvete. 
Efter den historiska vinsten med Waterloo 1974, frågade Rapports reporter, Ulf Gudmundsson Stickan om det var så lämpligt att döpa en låt efter ett blodigt slagfält. ABBA-mannen höll på få blodstörning av vrede. 
Fullt förståeligt. 
1975 ordnade så rödrockarna den Alternativ Melodifestivalen. (texten fortsätter efter bilden)
Sillstryparen (Ulf Dageby) sjöng om omoralisk schlagerfestival. I dag omhuldad av senila vänsterfolk. På den tiden, alltså för de allra flesta (icke rödrockar) en skräp till låt. Ur all den här omusikaliska bråte, föddes också framtida stora artister och musiker som Hoola Bandoola Band, Nationalteatern osv.
1977 gick hela proggrörelsen med tältfestivaler och annat i konkurs. 
SVT nyktrade till. 
I år genomfördes en Melodifestival i världsklass. Amerikaniserad som aldrig förr. Politiken travade in med Ukraina 40 år senare. 
Det öppnar en dammlucka inför framtiden. 
Frågan är alltså vem som kommer att vinna på det: Proggrörelsen eller du och jag. 
Det återstår att se.
Skicka en kommentar