tisdag 13 januari 2009

Handla sprit i Danmark? Rena förlustaffären!

År 2000 i samband med att Öresundsbron invigdes, öppnade två svenskar Drive In Bottleshop alldeles efter brofästet till höger på den danska sidan. Affärsidèen är lysande: sälja billig sprit, vin och öl till sugna svenskar.

Mycket riktigt så blev det snabbt en invasion. Systembolaget stod där med sina tomma butiker. Det gick nämligen att tjäna stora pengar på att handla sitt dricka i Danmark.

Det var inte bara vi skåningar som vallfärdade dit. Varje helg kom det busslaster med torra strupar från övriga Sverige. Och Norge, inte att förglömma, där torrsprickorna är praktfulla.

I höstas slog finanskrisen till. Den svenska kronan störtdök rakt ner genom källargolvet. Danskarna började kalla svenska pengar för Anders And (Kalle Anka)-pengar.

Vårt eget spritmonopol gnuggade händerna. De fattade vad som skulle inträffa: en försäljningsbom.

I dag fick du tex ge 147 chockade svenska kronor för en stabil dansk hundring. På Systembolaget gick jag och köpte mig ett bag in box vin-Umbala från Sydafrika-för 128 kronor.

-Försäljningen har ökat markant, säger man på Systembolaget i Lomma.

När jag kom hem gick jag in på nätet, kollade upp Bottleshopen i Danmark. Där hade man prissänkt boxen Chillvinet till 99 danska kronor-ca 147 svenska kronor.

Jag kollade vidare och kunde konstatera att visst tjänade man några tior fortfarande på både öl och starksprit. Vinet är emellertid helt kört för danskarna.

Problemet är att du också ska betala broavgift, bensin och din dyrbara tid med att flänga fram och tillbaka. Tid är pengar. Det lönar sig alltså inte längre. Det är slutrullat med de överlastade spritvagnarna i Danmark. Vi stannar hemma och köper vårta pavor.

SKÅL!

FOTNOT: 0-19 som är inlagt i vinjettbilden är vad du tjänade i dag den 13 januari på att köpa vinet i Sverige. Du tjänade alltså 19 svenska kronor.




Inga kommentarer: