måndag 24 september 2018

Spaning från Lommas horisont-talmansvalet

Jag valde följa talmansvalet i riksdagen under förmiddagen. Det var lika spännande som titta på målarfärg som torkar på väggen. 
Det måste vara näst intill en omöjlig prövning för en politisk reporter. Hur skapa spänning kring något som redan på förhand är avgjort? 
I och med att Sverigedemokraterna i helgen trumpetade ut att man stöder Alliansens förslag till nya talman, Andreas Norlén, var saken redan biff. 
Klappat och klart, så att säga. 
Ändå pumpades valet upp till något högst osannolikt bland den politiska makteliten. Sverige darrade av alla nödvinklingar. 
Jag tänkte på hur enkelt våra sportjournalister har det. OS, VM , EM eller en allsvensk fotbollsmatch är inte avgjord på förhand. 
Då är det tusen gånger enklare skapa fram en omåttlig spänning. För inte tala om så mycket roligare det är. 
Nej, talmansvalet ingen rysare på något sätt och vis. Matchen redan slut innan den ens börjat. Måste vara magsårsframkallande för alla politiska journalister. Spekulationerna ville aldrig ta slut.
Trist som den där målarfärgen.
Jag fastnade för riksdagens papperskorg. 
Valurnan med riksdagsmännens slutna röstsedlar. En färggrann sak-se löpet samt lilla bilden till höger-som mer påminde om en donation från Miljöpartiet. 
Inte omöjligt att Gustav Fridolin varit framme. Slår ett slag för ett rent oklart motiv. 
Hur matchen till talman slutade blev som det var från allra första början. 
Blått vann med Andreas Norlén (M). 
Rött med motkandidaten Åsa Lindemstam (S) fick nöja sig bli första vice talman. 
Blått sträckte på sig. 
Rött sjönk samman. 
Fast bäst var papperskorgen.

Inga kommentarer: