söndag 6 juli 2014

Målvakternas VM i Brasilien

Jag har sett alla matcher från fotbollsfesten i Brasilien. Utom en som började före tuppen gal, klockan tre på morgonen. 
En sak är då säker. 
Jag har aldrig tidigare sett ett sådant fantastiskt målvaktsspel, av så många målvakter. 
Vilka räddningar. 
Underbart att skåda.
Minns Keylor Navas i Costa Ricas mål. Han blev inte mänsklig förrän i straffdramat mot Holland. 
Vi har mer gottis kvar. 
Ser fram mot semifinalen mellan Tyskland-Brasilien. Manuel Neuer kommer att spika igen målet för brassarna. 
Kommer också genast att tänka på en mystisk målvaktshjälte från barndomen: den spanska fantomen, Ricardo Zamora-se bilden på RekordMagasinet, här ovanför.
Världens bästa målvakt alla kategorier. Om honom sas det att han aldrig släppte in något mål. Sedan krossade han skallen och dog. Zamora slängde sig i stolpen. 
Visserligen dog fantomen, men bollen räddade spanjoren. Bara en sådan sak, fick en liten Gosse med drömmar att rysa.
Vi barn som växte upp på Ellstorp i Malmö, trodde stenhårt på alla skrönor om fantomen i målburen. Sagan om Zamora var så brutal och tuff, så vi ville inte höra talas om någon sanning. 
Verkligheten var något annat. 
Visst stämde det att Ricardo Zamora tillhörde en av världens bästa målvakter under 1920 och 1930-talet. Möjligen den bästa. 
Zamora släppte in ovanligt lite mål. Gjorde 46 landskamper för Spanien. Tog faktiskt det flesta skotten som avlossades utanför straffområdet. Kallades ”Den gudomlige”. 
Blev efter karriären en av Spaniens mest ansedda fotbollsskribenter. Dog 1978 i Barcelona. Ricardo Zamora blev 77 år gammal. 
Frid över hans minne.
FOTNOT. Bengt "Zamora" Nyholm (1930-), målvakt för IFK Norrköping. Kallades Zamora efter Zamora. Gjorde 30 landskamper och fick Guldbollen 1961. Det är den "riktiga" Zamora på bilden här nedanför. Gillar kepsen.
Skicka en kommentar