Trettondagen är julens sista riktigt stora kyrkodag. Givetvis värnar bloggen om de kyrkliga traditionerna och berättar om ett av Berlins mest berömda landmärken, Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche som du kan kika på vid Breitscheidplatz. Men du får skynda dig, för landmärket är på väg att försvinna. Byggs helt enkelt in med föga spännande plattor.
När den stod färdig ca 1895, var Herrens hus en uppseendeväckande byggnadskonstruktion som väckte beundran.
Skarpa tider skulle emellertid besegla den vackra arkitektoniska kyrkan.
Natten till den 22-23 november 1943 sände brittiska RAF 440 Lancasterbombare samt fyra de Havilland Mosquito in över Berlin. Det blev krigets mest effektiva raid över staden. Flera bostadsområden lades i grus, Berlin Zoo, eldstormar svepte fram, viktiga administrativa byggnader träffades. Tusentals människor dog och massor blev hemlösa. Det var också den natten som Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche blev till en kyrkoruin.
Efter kriget städades området. Kvar blev delar av det en gång så ståtliga tornet. Folkhumorn döpte det till den ihåliga tanden alternativ läppstiftet.
I början av 1960-talet invigdes den nya åttakantiga kyrkan som kallas för världens åttonde underverk. Du kan se den mörka kyrkopelaren på vinjettbilden.
Resten har fått vara kvar till 2010. Då hände plötsligt något. Den ihåliga tanden håller på att rotfyllas. Man täcker helt enkelt in kyrkoruinen med plattor.
Jag kontaktade frilansjournalisten Johanna Paues Darlington som bor i Berlin:
-Det där känner jag inte till. Vet inget om dessa plattor. Det finns ingen information på nätet. Måste undersökas. Vad håller man på med, säger Johanna till mig.
Ja, vad håller man på med i den tyska huvudstaden. Det berömda landmärket är på väg att försvinna in i arkitekternas sandlåda som är Berlin.
Spännande fortsättning följer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar