tisdag 30 juni 2009

Noterat en vanlig tisdag i Lomma.

Kommer de små liven att överleva?
Ni som hängt med på BLOGGENS äventyr minns säkert när jag den 21 juni berättade om fiskmåsen som ruvade på sina ägg på mitt hustak. Jag skrev att nu har jag fått "Pippi på loftet". Och nu börjar "loftet" röra på sig.
Vi räknar till tre små ludna måsungar. Mamman på översta bilden vakar över sina telningar.
När ramlar de ner i min Täppa?
Spänningen är olidlig.

Jag har tidigare registrerat att Lomma börjar få en allt mer internationell prägel. Sent på tisdags kvällen stod det en bil parkerad i hamnen från Åland. Det är första gången i hela mitt händelserika liv jag ser en bil från Åland i Lomma.'
Ta i trä.
FOTNOT: Det är jag som maskat registreringssiffrorna.

Hästen vi älskade tugga på! BLOGGENS sommarexplosion!

Ett morrondopp med guldkant!

måndag 29 juni 2009

SKÅL- Lommadagen byter namn till LOMMAFESTEN!

Den sista tiden har BLOGGEN varit rätt dyster. Det har handlat om byggfusk, en stökig telemast, tveksamma radioprogram, Michael Jacksons som vandrade vidare till de sälla jaktmarkerna och en sorglig historia om en död kråka.
Nu tar vi nya friska tag med att presentera en rolig nyhet som piggar upp er alla.
Nästa år byter den årligt återkommande Lommadagen namn till LOMMAFESTEN!
-Det gick inte längre att kalla det för Lommadagen. Nästa år kör vi igång på fredag kvällen och avslutar vid lunchtid på söndagen, avslöjar Göran Lindkvist, informationsansvarig för Lommaevent.
Och fortsätter:
-Då fick det bli Lommafesten istället. Vi kom inte på något bättre namn.

Oj då, fest i dagarna tre? I Lomma? Det är vi verkligen inte bortskämda med.
I Lomma är vi mest vana vid hemvirkade grytlappar, husmodersgympa och barn som bakat bullar för få samman pengar till en skolresa till Klostersågen.
Ett sådant här kalas, kommer också att kräva en helt annan organisation.
Och inte minst, fler ölpumpar i öltältet. Jag är säker på att årets stora succé gör en storstilad comeback till nästa år och vår.
Med andra ord:
Det krävs faktiskt massor av goda uppslag och idéer. Hör av er till Göran.


Rättelse om rättelse som blev nästan rätt:
Bloggens falköga BG, har påtalat att jag är fel ute när det gäller den där telemasten i Lomma hamn. Den blir faktiskt smal som en flaggstång, säger han. Ja, det kan väl så vara, lyder mitt svar.
Men kan kommunen lägga in en flaggstång med en löjlig flagga i toppen som en dagis bild, kan jag också utan att blinka lägga in en tjockis till mast i min bild. På något vis känns det som det trots allt blev nästan rätt till slut.

söndag 28 juni 2009

BLOGGEN AVSLÖJAR: Den största byggskandalen i Lomma kommun någonsin!



För tre år sedan flyttade de boende in i den första etappen av den s k Strandstaden i Lomma. Det här var crème de la crème, där en lägenhet kostade miljontals kronor.
Strandstaden skulle bli Lommas tjusiga ansikte ut mot den stora vida världen. Redan efter något år märkte de boende att det inte stod rätt till. Det började uppstå sprickor i fasaden.
En av de boende som vill vara anonym säger till mig:
-Sedan har vi förhandlat med JM som är bostads-och byggbolaget. De har slingrat sig hela tiden och inte velat kännas vid några sprickor.
Nu har emellertid JM börjat åtgärda problemet, men inte fullt ut. Man förs
öker med en ny lösning åtgärda fasaden som har en pålagd pust som inte är tjockare än ett tidningspapper.
Skandalen är därmed ett faktum. JM brottas redan med stora problem i Lomma. Kompassen ett annat bostadsprojekt i Strandstaden står helt stilla sedan i oktober förra året. Där är endast 60 garage färdigställda.
I den nu aktuella fastigheten med en papperstunn fasadpåläggning
bor Lomma kommuns blivande kommunalråd, Anders Berngarn.
Han efterträder den nuvarande kommunhövdingen, Thomas Håkansson, som avgår den 1 september.
Moderaten Anders Berngarn är i dag tekniska nämndens ordförande. Han är mycket kritisk till JM:s agerande.
-Det JM nu håller på med kommer aldrig att fungera. De måste byta ut hela fasaden, trist men sant, säger han till mig.
Det skulle i så fall betyda en mångmiljon smäll för Sveriges största byggbolag, JM, som alltså redan brottas med stora ekonomiska problem.
Någon representant från JM, har inte varit anträffbar för en kommentar.



(Text och bilder copyright Calle Rockbäcks BLOGG)

Sugen på riktigt bra Michael Jackson material. Klicka HÄR!

Bloggens veckohandel-en diversehandel!

Kråkan på bilden skriker ut sin sorg i arla morgonstunden. Platsen är utanför seglarklubbens gamla lokaler, en bit från Höje å i Lomma. Vid pilen ligger kråkans livskamrat död. Det är en stark och ytterst ovanlig bild.
Jag och ”Lilla Vovven” backar försiktigt. Vi vill inte störa i sorgearbetet. Normalt brukar ”Lilla Vovven” ge skall mot kråkorna, men inte denna morgon. Bloggens fågelexpert Tobias Christoffersson kontaktas omgående. Här krävs en förklaring:
-Du och ”Lilla Vovven” har varit med om något unikt. Ett kråkpar lever väldigt tätt tillsammans. Ni såg alltså äkta kråksorg.
På något sätt är kråkdramat betecknande för BLOGGEN resa genom livet denna veckan. Ni som varit med har fått uppleva en svindlande färd, rena rama diversehandeln.
Veckan började med stöket i Iran med den gripna journalisten från Newsweek. Maziar Bahari är för övrigt ännu satt bakom lås och bom i Teheran.



Ja, så var det då vår vän, norrmannen Petter som bekymrade sig för en båtmotor i Flyinge och vackra kroatiska kvinnor. Från en oljeborrplattform mitt ute i Nordsjön!?
Bloggen växlade sedan spår och gav lite grilltips.
Så var det tid för lite grattis. BG fyllde 70 år. En taklagsfest i Lomma avrundade sedan torsdagen..
Mitt i natten spårade jag tidigt upp Michael Jacksons död. Det blev till att dra igång en jakt på Internet för att få hans död bekräftad.

I ett rasande tempo, fortsatte jag med att avslöja att Expedition Robinson vinnaren, Alexandra Zazzis dubbelspel. Samma dag som hon debuterade som programledare för P1:s populära radioprogram , Meny, gjorde Zazzi reklam för grekisk mat i en ICA-annons.
Jag avrundade sedan med att i går berätta om en 20 meter hög telemast som Lomma kommun vill förfula vår vackra hamn med.

Tyvärr fick jag inte plats med att berätta om att en sommargylling, en ytterst sällan sedd pippi gäst i Lomma. Den tragiska och högst originella kråksorgen kom i alla fall med i dag. Ja, så då till slut kom den med på sluttampen, pippin med det ovanligt vackra namnet. Härliga färger har den också.

Själv avrundade jag veckan med att lyssna till Max Raabe, helt fantastiskt. Ni som missade det i TV2 i går kväll, får här en chans till. Vi som såg det, lyssnar och ser honom gärna igen (tack för tipset, Leif).

lördag 27 juni 2009

Här vill Lomma kommun bygga en 20 meter hög TELEMAST!


Lomma hamn är en ljuvlig miljö. För några år sedan fick kommunen för sig att göra om den till en uppläggningsplats för båtar. Det blev ett liv och kiv. De boende protesterade bla med att hänga ut banderoller utanför sina fönster. Kommunen fick ge sig.
Nu är det tid för nästa attack. Lomma kommun vill uppföra en 20 meter hög telemast. För inte väcka irritationen har ärendet behandlats ytterst varsamt.
Då hade inte kommunen räknat med Calle Rockbäcks BLOGG:s egen Pitbull-reporter. När han-för det är en han- sätter käftarna i kommunens handel och vandel släpper han aldrig greppet.
Jag har följt grävandet på nära håll. Du milde tid, kommunens tjänstemän fick det verkligen hett om öronen.
Det slutade med att både kungörelsen och ett taffligt fotomontage nu lagts ut på kommunens hemsida.



Fotomontaget-översta bilden- är verkligen amatörmässigt gjord med en illa tillverkad flaggstång med blå flagga i toppen. Det verkar ha tillverkats av dagisbarn. Och bilden tagen en disig dag i november.
Jag tog en bild från exakt samma läge i hamnen. Jag la in en 20 meter hög telemast och den fick inte ens plats på bilden-se den understa bilden. Lägg där till ett teknikhus som kommer att byggas till vänster om masten. Glöm inte alla mäktiga vajrar som ska håller skapelsen på plats. Här blir trångt om saligheten.
Hela projektet kommer dessutom som en ren och skär nyhet, inte minst för LommaBuktens Seglarklubb.
Reaktioner, boys and girls!
Fotnot: Vår Pitbull-reporter föredrar anonymitet. Det är helt OK för min del. Vinjettbilden är en illustration.

fredag 26 juni 2009

Alexandra Zazzi sparkas från Sveriges Radio?

Räkna med bråk!
I går inledde Alexandra Zazzi ett åtta veckor lång programledarskap för P1:s populära matprogram Meny. Samma dag satt Alexandra Zazzi i en annons för ICA i Sydsvenska Dagbladet.
Här gör hon ohejdat reklam för grekisk mat.
Enligt vad Calle Rockbäcks BLOGG inhämtat finns det redan krafter igång att anmäla Alexandra Zazziz tilltag till Granskningsnämnden.
Sveriges Radio har enormt strikta regler för vad medarbetarna får göra och inte göra. Vem minns inte Aktuellt-profilen Olle Björklund som i TV:ns barndom fick sparken på grått papper. Han hade som det hette ”larvat sig i parkerna”.
Alexandra Zazzi, 43 år, har alltså samma dag som hon debuterar som programledare i public service ställt upp för en ICA-annons. Medarbetare på Sveriges Radio som gör reklam för andra produkter har alltid fått det hett om öronen.
Alexandra Zazzi kan snabbt halka omkull på en grekisk fetaost.
Hon blev berömd 1998 då hon vann Expedition Robinson.
Räkna, som sagt var, med bråk.



BONUS:
Kolla in hur Michael Jackson fick uppslaget till den klassiska Monwalken.
Klicka
HÄR!

Michael Jackson död


Det är kändissaajten TMZ som natten till fredagen går ut med nyheten.
Så här skriver TMZ:

We've just learned Michael Jackson has died. He was 50.
Michael suffered a cardiac arrest earlier this afternoon at his Holmby Hills home and paramedics were unable to revive him. We're told when paramedics arrived Jackson had no pulse and they never got a pulse back.
A source tells us Jackson was dead when paramedics arrived.
Once at the hospital, the staff tried to resuscitate him but he was completely unresponsive.
We're told one of the staff members at Jackson's home called 911.
La Toya ran in the hospital sobbing after Jackson was pronounced dead.
Michael is survived by three children: Michael Joseph Jackson, Jr., Paris Michael Katherine Jackson and Prince "Blanket" Michael Jackson II.


Det kommer också in uppgifter från CNN att Michael Jackson ligger i koma.
Hur som helst så har nyheten om legenden Michael Jacksons död en stor världsnyhet i natt.
Redan nu kan man fastslå, att Michael Jackson efter sin död kommer att bli den största döda ikonen någonsin. Elvis Presley blev efter sin död större än störst, men Thrillers skapare kommer att bli ännu större. Är det möjligt? Ja, det är det.
Redan i kväll-natt svensk tid-samlades chockade fans till stjärnan utanför sjukhuset i Los Angeles. Detta är bara början.
Se Michael Jackson på YouTube HÄR!

torsdag 25 juni 2009

Vad har man för sig i tältet?

Vad i helskotta gör man i tältet på andra sidan ån?
Ja, det har varit dagens stora fråga i Lomma. Vart jag än vänt mig, har jag fått frågan.
-Calle, vet du vad man ska med tältet på Varvstorget till?
Undersökande journalistik, tänkte jag, men på lokal nivå.
Jag satte igång ett gräv som påminde lite om Carl Bernstein och Bob Woodward, ni vet journaliststjärnorna som avslöjade Watergate-skandalen på 1970-talet. De fick t o m president Nixon på fall.
Flickorna på vinjettbilden heter Lizette till vänster och Annie till höger. De hade åkt ända från Södra Sandby, för att kolla in tältet och få sig lite gosig sol i Lomma.
Här kommer nu det stora avslöjandet:

Skanska hade i dag taklagsfest för 120 byggjobbare. På måndag börjar den stora byggsemestern, så man passade på och tacka av med lite grillat
Lizette och Annie var glada över mitt besked och fnittrade förtjust.
Ni som hängt med i texten så här långt, har fått en dos äkta lokaljournalistik när den är som bäst. Janne Josefsson skulle aldrig ta i materialet, inte ens med tång.
Och kommunhövdingen Thomas Håkansson sitter kvar. För honom går det bättre än för president Nixon.
Thomas Håkansson avgår av egen fri vilja till hösten.
Det brydde sig inte Lizette och Annie ett dugg om. De njöt av solen och att få kolla in glada bygg gubbar.
Jag får garanterat inget pris för den här artikeln.
Vem bryr sig?

I dag lyfter vi på hatten för BG som fyller 70 år!

Alla ni som följer min BLOGG har säkert träffat på förkortningen BG. Han tillhör bloggens ständigt återkommande inventarier.
På vinjettbilden kan ni se honom som den hemliga agenten Agne Flimmer. Det var en vansinnig historia i bloggens tidiga barndom då Dr Kurberg var i farten.
En stor kulturgärning har BG också gjort för
hela Lomma, då han som stigfinnare fann den första minnesstenen av tre efter den svåra stormen som drog fram över Lomma annandag jul 1902.
Ja, det finns fler märkliga historier, där jag kört fram BG som en förgrundsfigur. Han har tålmodigt ställt upp på alla mina galna upptåg med liv och lust. Kul har vi haft. Och kul ska vi även ha i framtiden.
För en framtid blir det. Har man fixat sin överlevnad mellan 60-till 70 år, går färden spikrakt mot 200, minst.

Vi män sorteras nämligen bort i ett rasande tempo just under dessa tio åren. Liemannen står i tamburen och slipar sitt vapen.
Därför höjer vi på alla världens hattar och ropar HURRA för BG!
Grattis!
Kanske en liten sång?
Visst, den tar vi efter de här två bilderna här
nedanför som säger en hel del om utbyggnaden av Lomma.


onsdag 24 juni 2009

BLOGGEN först ut med sommarens hetaste grilltips! Och nakna kvinnor och män-nästan!



Den närmaste tiden kommer ni att dränkas med grilltips i TV, tidningar och radion som berättar för dig hur glöden ska se ut.
Det är lika så bra att bli först med matnyttiga tips inför årets grillsäsong. Spänn fast säkerhetsbältet, fö
r nu åker vi:
Vad sägs om att grilla en krokodil?
Gästerna blir säkert förbluffade över din grillkonst. OK, det ser inte så gott ut-se vinjettbilden-men vad gör man inte för att imponera på släkt och vänner?
Andra sidan ser inte heltstekt gris som många satsar på, så smakfullt ut det heller.


Nobbar du krokodilen kanske du ska testa grilla en elefant. Jodå, det förekommer det också. Fast jag tycker det är roligare när elefanter gör små elefanter.
Grillad noshörning då?
Det finns faktiskt också på exklusiva menyer. Mänskligheten tugga
r nämligen i sig det mesta.
När jag var i Kina fick jag mig till livs berättelser o
m regioner i södra delarna av landet, där man käkar i stort sett allt som rör sig. En grillafton kan bli en exotisk mat upplevelse. Och då talar vi inte ens om grillad hund eller katt.
För egen del väljer jag helst att lägga sådant på grillen som varken stör mitt smak-, syn- eller luktsinne.
Fisk tex, kan lätt förvandlas till en höjdare. Fast det kräver ofta sin grillmästare.
Fast med en stänkare fixar vi män det mesta på grillen. Bäst är alltid glöden när vi är mätta och belåtna.


PRESS-STOP-PRESS-STOP
Fritidsnämnden i Malmö gav i dag klartecken för kvinnor att bada med bara bröst-utan överdel som det heter byråkratiskt- i stadens simhallar.
Blir någon förvånad?
Nä, tänkte väl det.
På Calle Rockbäcks BLOGG har kvinnor alltid fått bada nakna-se bild här nedanför, nedanför och nedanför. STOPP!
Ja, även männen. Om de v
ågar...ja, nästan.
Hör också kocken Carlos kommentar till beslutet. Klicka HÄR!

tisdag 23 juni 2009

Oljeriggs Petter höjer en skål för Lomma!



Den här historien om norrmannen Petter mitt ute på oljeborrplattformen i blåsiga Nordsjön, börjar ta oanade proportioner.
Han har alltså köpt sig en motorseglare i den grekiska övärlden. I skånska Flyinge (?), mer berömt för sina hästar fixar han en ny motor.
Nu ska han ta båten till Lomma. Få hjälp med
motorn från Flyinge och montera hela rasket på plats i Lomma hamn. Vem kan hjälpa honom med detta udda äventyr?
Petter följer min blogg. Han får för sig att jag kan fixa biffen och mailar mig.
Jag tar nödropet på allvar. Hela apparaten dras igång. Och nu är det klart. Åkare-Anders i Lomma ställer upp. Nytt mail från Petter:
-Tusen tack, Calle!


Inom en snar framtid kommer Petter att åka ner till sin segelbåt. Transporten till Lomma kan börja. Han tänker i första etappen segla båten till Koper i Slovenien, ta båten på trailer till Rostock och segla över till Lomma.
Det finns bara ett akut problem för Petter som ski
lde sig för ett år sedan:
Alla vackra damer i kroatiska Valalta. Inte nog med det. Damerna är nakna också-se vinjettbilden här ovanför med den nakna kvinnan från just Valalta.
-Ja, det här blir ett litet helvete. Hur jag ska komma vidare från detta paradis med alla nakna damer begriper jag inte, suckar Petter ute på sin oljeborrplattform i Nordsjön.
Det finns ytterligare ett problem. Petter är ingen direkt stjärna på att segla, men han är norrman.
Polarforskaren och norrmannen, Roald Amundsen, fixade Sydpolen 1911, så då borde också Petter kunna fixa hem sin båt. Andr
a sidan hade inte polarforskaren några vackra nakna damer som sprang omkring i kylan.
Vi följer dramat med spänning.


ELLER KLICKA HÄR!

måndag 22 juni 2009

Iran ett hot mot bloggarna! Upp till protest!

Det här är den kanadensiska medborgaren Maziar Bahari. Han är en berömd journalist och filmare och arbetar för den ännu mer berömda tidskriften Newsweek.
I går söndag i Teheran blev han fängslad av de iranska myndigheterna och har inte hörts av sedan dess.
Den senaste tiden har minst 20 journalister och bloggare fängslats av de iranska myndigheterna. I går grep man alltså Maziar Bahari.
Det är en allvarlig kränkning av den fria pressen. Och, inte minst, alla världens bloggare.
Newsweek fördömer starkt gripandet av sin medarbetare och uppmanar den iranska regeringen att frige honom direkt. Man ber också om hjälp från världens regeringar. Det är ett nödrop till den fria världen.
Vi måste sätta ner foten!
Här åkte min i backen.
(Den här texten skulle jag publicera i går. När jag var färdig och skulle köra ut den, släcktes bredbandet ner.
Varför?
Har ingen aning.
Först tio timmar senare fungerade min uppkoppling igen.
Det kan väl inte vara den iranska uderrättelsetjänsten som slog till?
Nä, det tror jag inte. Det var förmodligen ett glapp i en kontakt.
Jag tror inte på jultomten heller.
Fast, det vete fan...jultomten kanske finns?)


FOTNOT: Bilden på Maziar Bahari har jag lånat från Newsweek.