Så här var det.
Kylskåpet gjorde sitt första försiktiga intåg i det svenska folkhemmet under 1950-talet.
Snart nog hade skafferiet tjänat ut. De flesta skaffade sig ett kylskåp.
Carl-Anton sjöng om kylskåpskall fil. Allt frid och fröjd.
Ack nej, problem uppstod.
Smörpaketet blev stenhårt i kylen. Gick inte att bre på mackan. Smörgåsen trasslades sönder och samman under det isiga smöret. Mejerierna jobbade för högtryck för lösa problemet.
Mejeristen Tage från Lomma som arbetade på Alnarp kom till slut på snilleblixten: han prövade kärna grädde tillsammans med sojaolja.
Resultatet blev Bregott.
Bredbart direkt från kylen, skriver Arla historieskrivningen.
Året var 1969.
Tage hittade också på mycket annat matnyttigt som underlättade för oss konsumenter. Hur vet jag då allt detta?
Tage dog 73 år gammal 1978, medan hustrun Anna dog först 2001, 96 år gammal.
Anna kallades allmänt för Bregott-Anna bland vännerna. En underbar gammal dam som var väninna med min mamma.
Bregott-Anna berättade historien själv för mig. Därför stod jag en extra stund i dag-onsdag-vid makarnas gravsten på Lomma kyrkogård.
Tack för Bregott, Tage.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar