Det är till helgen som julmarknaderna lägger sig som ett pärlband ut över Svea Rike: hemgjort godis, julbockar, grytlappar med tomte, trevliga juldukar och tusen andra prylar med julstämpel på.
I de små rara inramade bodarna med ljusslingor säljs lotter, till förmån för den lokala idrottsklubben.
Mitt i julröran står alltid någon och bjuder på glögg till en billig peng. Det är mot den här förflackningen som gastronomen, Edward Blom, slår till.
I tidningens Fokus senaste nummer avrundar Edward sin krönika, riktad mot de svenska julmarknadernas glöggande:
”Detta sliskeblask har de mage att saluföra som glögg. Förbjud.”
Jag håller faktiskt med Edward. Denna vidriga Bob-saft kryddad med kanel och mandel är precis som Edward säger: Sliskeblask.
En vidrig soppa som saluförs under falsk flagg som glögg. Det är som bjuda renat på sockrat kranvatten.
Glögg är en svensk kvalitetsdryck som vi ska värna om. Svensk lagstiftning förbjuder alkohol i glöggen på offentlig plats. Därför saftglögg på svenska julmarknader.
Annars kan starktvinsglögg spetsat med lite konjak smaka godis. Jordgubbssaft hör hemma på barnkalas.
Edward Blom som jag gillar högt, har alldeles rätt.
Förbjud sliskeblasket!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar