Under 1970-talet var kassler till middag en stor sak. Finmat som kostade 376 (!) kronor kilot i dagens penningvärde. Det är vad 75 kronor motsvarar för 40 år sedan, förvandlat till dagens penningvärde enligt konsumentprisindexet.
Ville man ha kassler på middagsbordet var det bara till att betala för en riktig lyxmåltid, tillsammans med champinjoner på burk, gröna ärter, äppelmos och kokt potatis. Den som bodde i södra Sverige åkte till Danmark och handlade kassler för mindre än 40 kr/kg.
I dag kan man köpa ett kilo kassler för UNDER 30 kronor i Sverige.
Kassler har gått från lyxmat till något katten släpat in. En högst besynnerlig utveckling. Trist att historieätarna i TV helt missade denna populära rätt, när man körde igenom 1970-talets mat.
Jag äter gärna kassler även i dag. Förknippas med minnen om barndop, födelsedagar samt, inte minst, Mors dag.
Gissa vad det blev till middag i går?
FOTNOT. Omvandling Historia.se. Prisreferenser: Edvinsson, Rodney, och Söderberg, Johan, 2011, A Consumer Price Index for Sweden 1290-2008, Review of Income and Wealth, vol. 57 (2), sid. 270-292.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar