Jag var och strosade runt på Malmö Museum i dag. Min hustru har falköga. Plötsligt viskar hon i mitt öra:
-I montern där borta finns en dödsskalle från Lomma.
Sensation.
Vad tusan gör en skalle av en lommabo i en monter på Malmö Museum?
Han eller om det är en hon ser inte speciellt frisk ut. Hålögd. Fast verkar ha bättre tänder än jag. Gammal är han/hon också, från 400-500 e. kr. alltså 15-1600 år. Jodå, det står att kraniet hittades i Lomma, så det stämmer. Jag står alltså och glor på Lommas äldsta invånare.
Folkslaget kallades för Daner och har germanskt ursprung. Då slår det mig plötsligt. Daner kallades danskarna för vid denna tidpunkt och Skåne hörde då till Danmark.
Fantasin skenar i väg. Kronborgs slott utanför Helsingör. Hamlet, dansk sagoprins, huvudperson i Shakespeares drama med samma namn. I slottets källare sitter Holger Danske staty. Han var Daner. Från ungefär samma tid som kraniet från Lomma.
Saken är biff.
Är det rent utav dödsskallen från Lomma som har en central plats i den världsberömda pjäsen? Bodde Hamlet själv kanske t o m i Lomma? På någon av bärgatorna? Varför inte Lilla Lomma som ligger närmast utgrävningsplatsen Uppåkra?
Nej, naturligtvis inte, eller?
Att vara eller icke vara, som Laurence Olivier, sa i sin världsberömda tolkning. Vem var människan? Rik eller fattig? Föll personen i fråga offer för en förgiftad värja, precis som i Hamlet? Frågorna staplas.
Någon som vet?
Tommy Nordström, Lomma Museiförening:
Hjälp!
Borde inte Lomma begära tillbaka kraniet?
Aboriginerna strider för sina benknotor som finns på Uppsala Universitet. Samerna röjer om sina benbitar som förvaras i kartonger i Lund.
Det är tid för Lommas kommunhövding, Anders Berngarn, att göra en insats.
Anders, se till och få skallen åter hem till Lomma.
Kraniet skulle kunna bli en framtida turistattraktion.
Tja, varför inte.
Det är något bekant över skallen.... Kanske en politiker?
SvaraRadera