onsdag 5 september 2018

Grannen anmäler hemtjänsten i Lomma för misskötsel av döende patient

Det var i slutet av juli, jag skrev om den bristfälliga vården i livets slutskede som hemtjänsten (Attendo) inte mäktade med fullt ut. Allt enligt en granne som fick ta över när hemtjänsten i Lomma brast i sina åtagande. 
Det var till och med så illa, att personal skickades hem till vårdtagaren, personal som inte hade några kunskaper alls om palliativ vård. En spricka, allvarlig nog.
 Det handlade om en känd Lommaprofil som precis slagit in ett serväss. Åldersmässig sprängt den berömda ljudvallen för mänskligt liv, om Herrskapet förstår vad jag menar. 
Vårdtagaren dog. 
Det är alltid sorgligt när en människa dör. 
I detta fallet blev det en tung börda för grannen som verkligen gjorde allt det som inte hemtjänsten förmåddes klara av. 
Jag skrev om turerna på bloggen. 
Vilket väckte stor uppmärksamhet. 
En tid senare fick grannen ett svar från Lomma kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska. Hon hade tillsammans med Attendos verksamhetschef, genomfört en utredning angående fallet. Nu fick grannen reda på att visst man beklagade, men att vården till största delen skötts väl. Bara så, liksom.
Det är just den formuleringen som bränner sig fast hos oss vanliga medborgare. Någon anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, tänkte man inte göra. Ärendet faller inte inom ramen för varken lex Sarah eller lex Maria. 
Det är alltså så det går till. 
Det var åter ett tungt besked för grannen att få. 
Nu är det så fiffigt anordnat, att en privatperson själv kan anmäla ett ärende till IVO. Det har nu grannen gjort. 
Bra det. 
Nu får vi se hur det går.
Fast vi små människor brukar sällan få rätt. 

Inga kommentarer: