tisdag 10 juli 2018

Lomma kommun glömde bort badbaljans livräddare-hjärtstartare

Den 13 juni i år drabbades Hamnhusens badplats i Lomma av en tragedi. En kvinna som skulle fylla 70 år omkom i samband med bad. Hon lär, enligt uppgift, varit en god simmare. Drabbades förmodligen av en sjukdom. 
Jag såg själv hur räddningspersonalen arbetade intensivt med att rädda hennes liv. Hon förklarades död vid framkomsten till akuten i Lund. 
En bit bort från den dramatiska händelsen finns Skånsk Dykservice. Där inne på väggen hänger en hjärtstarter-se bilden på löpet. 
”Ingen frågade efter den,” berättar ägaren, Pelle, för mig. 
Inte så konstigt faktisk. Ingen visste att den fanns.
Lomma kommun har tapetserat hamnområdet med alla möjliga omöjliga skyltar som upplyser om ditt och datt och mer därtill. Utom att informera om hjärtstartaren inne på Skånsk Dykservice. Den gömde Lomma kommun bort i sin informationsiver. 
Nu har Skånsk Dykservice påtalat detta för kommunen. 
Bättre upp, Lomma kommun. 
Rätta till felet. Annars är det ingen vits med en hjärtstarter. Den kunde kanske rent ut av kommit till användning den 13 juni i år. 
Vem vet hur det då slutat för kvinnan?
Inte så bra. 
Kvinnan låg i vattnet. I vatten fungerar inte en hjärtstarter. Det var också komplicerat för Räddningstjänsten få upp kvinnan ur vattnet. Först då använde man sin egen hjärtstarter. Det hjälpte inte. Hennes öde var beseglat. Trist men sant.

Inga kommentarer: