måndag 25 juni 2018

15 sekunder

Har du tänkt på så kort tid 15 sekunder verkligen är. Det är 45 sekunder kvar till en minut. På 15 sekunder hinner du egentligen inte mycket alls, mer än konstatera att 15 sekunder har precis gått av ditt liv. 
Sekunden är det minsta vardagliga måttet för tid, där minuter, timmar, dygn, veckor, månader och år är andra enheter i dagligt bruk. När det alltså gått 15 sekunder av ditt liv, får du aldrig tillbaka dessa sekunder. De är helt enkelt borta. 
Redan under 1500-talet delades våra liv in i sekunder. Jag blir 72 år i sommar. Tänkt så många 15 sekunder jag har fått uppleva. 
Det sker naturligt. 
Du har ingen aning. 
Plötsligt har 15 sekunder gått all världens väg. Du varken kände av det eller såg sekunderna flyga förbi. 
Bara borta. 
För alltid.
Andra sidan är det inget man går omkring och tänker på, i så fall skulle man bli knäpp. I lördags blev plötsligt just 15 sekunder en tung sten att bära. Det var vad det var kvar av matchen mellan Tyskland-Sverige. 
Futtiga 15 sekunder. 
Då slår tysken Kroos till och sänker Sverige i VM-matchen. Plötsligt växte dessa sekunder till en koloss som utlöste glädje hos tyskarna. Förstämning bland svenskarna. Tyska ledare hånade våra svenska ledare med Janne Andersson i spetsen. 
15 sekunder som utlöste skam och förnedring från segrarna (?). 
Hälldes över oss som en tyskt giftbägare. 
Vår svenska spelare, Jimmy Durmaz, utsattes för rasistiska påhopp och mordhot. Av svenska nötter till hjärnor som inte ens kan göra tre med höger fot. 
15 sekunder. 
Det var allt, men ändå så mycket skit för ynkliga 15 sekunder. 
Något att fundera över. 
I september väljer du själv. 
Val i Sverige.
Vill du styras av en samling nötter i framtiden? 
Nej, jag visste väl det. 
Inte ens i 15 sekunder.

Inga kommentarer: