tisdag 25 juli 2017

Jan Guillou till attack mot Sven Melander

Jag Guillou har tydligen tillsammans med hustrun varit på en semestertripp till Mallorca, eller Mallis som vi svenskar kallar håll-i-gång ön. 
Det är på sitt vis märkvärdigt då Guillou bojkottat ön i ett halvt århundraden. Visst det var på alla sätt en trevlig upplevelse. 
Om det inte varit för den där förskräckliga typen Berra Olsson i Sven Melanders tappning. Ni minns fyllot från Lasse Åbergs film, Sällskapsresan. 
Den mest sedda svenska film någonsin. 
Jan Guillou skriver i sin kolumn i helgens Aftonblandet: 
”1980, kom det där nästan lika avskräckande med Sven Melander. Eller rättare sagt hans förfärliga rollgestalt ”Berra Olsson” i Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan”. Även i ett numera demokratiskt Spanien är Berra Olsson en mardröm som granne på planet eller på stranden eller än värre på krogen. I all synnerhet om Berra Olsson uppträder i flock.” 
Jan Guillou sopar alltså till Sven Melander. I alla fall Melanders rolltolkning av ett svenskt fyllo anno 1980 som även finns på plats i dagens enorma turistflod på Mallorca, förlåt, Mallis. Inte enbart politiken hindrade alltså Jan G från att åka till Mallorca. 
Mest av allt hatar han Berra Olsson som Sven Melander gav ett ansikte åt för all framtid.
Skicka en kommentar