fredag 16 juni 2017

Veckans skolavslutningar-glädje och fasa

”Den blomstertid nu kommer”, har i veckan ekat över landet i ett glädjerus. Det finns ca 1,4 miljoner elever i Sveriges grundskolor, gymnasium och särskolor. Av dessa studerar drygt 900 000 på grundskolenivå, enligt sajten, Merinfo. 
Bland dessa finns naturligtvis också muslimska barn. För ett okänt antal av dessa muslimska flickor förvandlas sommarlovet till en fasa. 
Om detta har massmedia i veckan gått förbi med tystnad. Trots att problemet ligger i öppen dager. Det är bara till att läsa riksdagsledamoten, Amineh Kakabavens bok, ”Amineh-inte större än en kalasjnikov”. 
Hon är själv uppvuxen i en kurdisk miljö med hedersförtryck och med den hederskultur som är vanlig i de muslimska länderna. 
I boken skriver hon om det farliga sommarlovet. 
Hon skriver: 
”Sommarlovet är den farligaste tiden på året för unga flickor i hederskulturen.” 
Det är då familjerna gifter bort sina 11-12-åriga flickor. För att det ska gå så smidigt som möjligt, reser familjen tillbaka till sitt hemland under lovet. Där blir barnet bortgift med en kusin, en annan släkting eller en rik totalt okänd man. 
Familjen värnar sin heder. 
”Dottern kan riskera bli kär i "fel" person. Den svenska fria synen på kvinnans roll i samhället är farlig. Barnäktenskapet kan också vara ett sätt att kvitta en hämnd mellan släkter för något oförrätt som begåtts”, skriver Amineh Kakabaven vidare. 
Det är nästan så man sätter den blomstertid nu kommer i halsen. 
Ingen politiker i Sverige reagerar över detta. 
Massmedia fegar ur och tiger still. 
Barnens rätt i samhället (Bris), har gått och gömt sig. 
Organisationen, Majblomman, drunknar i Sörgårdens smetiga idyll. 
Vad gör man? 
Jo, skriver ett blogginlägg. 
Upprörande.
Skicka en kommentar