lördag 10 juni 2017

BLÅSTÄLL

När jag var barn, levde bönderna på landsbygden all sin vakna tid i ett blåställ. När söndagen kom-vilodagen-drog man på sig ett nytvättat blåställ. 
Jag fick tidigt lära mig, att ett blåställ var genuint svenskt. Tillverkades på Fristad utanför Borås eller Björnkläder i Gävle. 
När jag sedan började följa svensk fotboll, fick jag också tidigt lära mig att en blåställstaktik var genuint svenskt på en fotbollsplan. 
Det användes mycket redan under 1920-talet: benpipor rök, blod på skon-kämpa, kämpa, kämpa! 
Åren gick. 
Blåställstaktiken fick ny fart under 1960-talet. Svenska fotbollslandslaget bestod då av ett större gäng krigare i blåställ som man fortsatte kalla det för.
Vem kan glömma Tjalle Mild (1934-2007)?
Åren fortsatte gå. 
En dag hade vi ett landslag i fotboll med en världstupp i topp. Under sig hade tuppen ett gäng servitörer, betjänter samt hovnarrar som putsade tuppens skor vid målfabrikationer. Ledaren för detta bygge var en lättstött man som mer än gärna dansade efter tuppens pipa. 
Resultatet blev inte helt lyckat för landslaget. Ingen verkade orka dra på sig något blåställ längre. 
Den lättstötte mannen ersattes av Janne Andersson från Halmstad som faktiskt ser ut som ett blåställ. Då blev det omedelbart återgång till den hederliga svenska blåställstaktiken som genom tiderna visat sig skörda förvånande framgångar. 
I matchen mot världslaget Frankrike i VM-kvalmatchen ställde Sverige upp med elva blåställ på planen. Det blev gamla fina svenska fotbollstag med sköna blåställ som Andreas Granqvist i spetsen. 
I smyg lät Janne sy upp ett specialblåställ. Om i fall att. 
Det stod 1-1 i minut 77. 
Då släppte Janne in Sebastian Larsson i det där speciella blåstället. Han är en typisk svensk arbetshäst som skulle kunna vara tillverkad på 1920-talet. 
I förlängningens slutminut flyger själva fan i honom. 
Han tar en löpning på 70-80 meter så blåstället fladdrar för vinden. Kan inte minnas jag sett den varianten tidigare. 
Jagar den utrusande franske målvakten Lloris som ett lovligt villebråd. Gårdvaren får panik. Slår en halvmesyr som Ola Toivonen fångar upp. 
Från 50 meter kan Ola prickskjuta bollen in i tomt mål. Sverige vinner helt sensationellt med 2-1. 
Blåstället Larsson står och frustar vid den olycklige målvakten. 
Visst hade blåstället Larsson en flanellskjorta på sig. 
Gul och blå.
Skicka en kommentar