torsdag 27 april 2017

Ulrika Davidsson tjänar fläsk på bantningsböcker

Det är inget fel i att tjäna miljoner (ett annat ord för fläsk). Även om man kallar sig kostrådgivare. 
Av bara farten har Ulrika Davidsson sedan tio år tillbaka gett ut över 20 böcker med en snårskog av bantningsrecept som sålt i en miljon. 
En av de senare böckerna handlar om att äta rätt för din blodgrupp. Vissa hävdar på sociala medier, att allas vår bantnings-och hälsoguru har kapat det mesta av texten från en annan megasuccé i över 50 länder. Boken om just rätt mat till rätt blodgrupp. 
Den undersökande matjournalisten, Mats-Eric Nilsson, skriver i sin senaste bok, Måltidens magi, om Ulrika Davidsson: 
”Hon har framgångsrikt satsat på alla tänkbara hästar”, och pekar på dieter som GI, LCHF, 5:2, raw och detox. Allt är egentligen en omskrivning av sådant som funnits i många år. 
Det finns faktiskt vissa bantningstips från slutet av 1800-talet. De fräschas helt enkelt upp i dag som Atkins kolhydratsnåla diet. 
Det är alltså inte lätt att bli profet i sitt eget land. Själv tycker jag Ulrika Davidsson visar upp en enastående kreativitet. 
Hon trollar med dieten. 
Miljonerna droppar in.
Ur hatten  hoppar inte kaniner utan fläsk (miljoner).
Är man så dum, så man går på trolleriknepen, så får man skylla sig själv. Delar av Ulrikas böcker kan du se här nedanför. 
Lägg märke till att hennes böcker laserar precis med samma knep som veckotidningsdrottningen, Amelia Adamo, gjorde med sina veckotidningar: en stor personligt bild på Ulrika Davidsson själv. (texten fortsätter efter bilden)
Boken, Bantningsbluffen av Anna-Britta Ståhl kom ut 2006. Denna viktiga bok blev ingen favorit inom bantningsbranschens hälsogurun. 
Snarare hatad. 
Borde tystnads ned. 
Så blev det faktiskt också. Bantningsbluffen fick kämpa i stark motvind. I dag är den glömd. Den måste jag läsa.
Skicka en kommentar